Rabla Plus. Bugetul pentru persoanele juridice a fost epuizat în numai patru ore de la debutul primei sesiuni din 2023

afm, rabla, masini vechi Sursa foto: CCECAR

Aproape 2.000 de persoane fizice au transmis cereri de finanţare pentru programele „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus”, în primele patru ore de la începutul primei sesiuni din acest an, arată datele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), publicate vineri, transmite Agerpres.

Potrivit sursei citate, până la ora 14:00, au fost depuse în cadrul programului „Rabla Clasic” 247 de dosare pentru persoane juridice, 21 de dosare pentru instituţii publice şi 986 înscrieri din partea persoanelor fizice.

În acelaşi interval de timp, în Programul „Rabla Plus” au fost transmise 2.015 dosare pentru persoane juridice, cu menţiunea că bugetul a fost epuizat în patru ore de la deschiderea sesiunii, 60 de dosare pentru instituţii publice şi 1.902 înscrieri persoane fizice (dintre care 1.665 pentru autovehicule electrice şi 237 pentru autovehicule electrice hibride).

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Şi în acest an bugetul pentru Programul Rabla Plus destinat persoanelor juridice a fost epuizat foarte rapid, în patru ore de la startul sesiunii de finanţare. Avem încă o dată confirmarea că românii au înţeles necesitatea „alegerilor verzi” pentru a micşora impactul asupra climei, astfel încât fiecare dintre noi să aducă o schimbare pe termen lung. Putem spune că succesul de care se bucură Programul Rabla Plus se datorează modului în care cetăţenii îşi doresc să participe activ la protejarea mediului, în special în marile oraşe ale ţării”, a declarat preşedintele AFM, Laurenţiu Adrian Neculaescu.

Vineri, au fost lansate sesiunile pentru înscrierile persoanelor fizice şi juridice în cadrul programelor „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus”. Persoanele juridice, precum şi instituţiile publice pot încărca în aplicaţia informatică documentele necesare participării în cadrul celor două programe până la data de 30 iunie 2023 sau până la epuizarea bugetului alocat acestei sesiuni.

Bugetele acordate pentru etapa care se va derula în perioada 24 martie – 30 iunie 2023 sunt următoarele: pentru „Rabla Clasic” – persoane juridice (130 milioane de lei), persoane fizice (235 milioane de lei) şi Unităţi Administrativ-Teritoriale şi instituţii publice (27 milioane de lei); pentru „Rabla Plus” – persoane juridice (200 milioane de lei), persoane fizice (300 milioane de lei) şi UAT-uri şi instituţii publice (46 milioane de lei).

În ediţia de anul acesta, programele vin cu o serie de modificări, precizează AFM. În ceea ce priveşte Programul Rabla Clasic, prima de casare a fost majorată la 7.000 lei, respectiv 10.000 lei în cazul predării a două autovehicule uzate. Prima de casare se acordă pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 155 g CO2/km în sistem WLTP.

La prima de casare se pot adăuga următoarele ecobonusuri: în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP; în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC; în valoare de 3.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid; în valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Pentru achiziţionarea de motociclete noi al căror sistem de propulsie generează maximum 120 g CO_2/km în sistem WMTC, în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 7.000 lei, la care se pot adăuga: un ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou motocicletă al cărui sistem de propulsie generează maximum 90 g CO2/km în sistem WMTC sau ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale pot beneficia de prima de casare în cuantum de 7.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat. În situaţia în care optează pentru achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul casării a două autovehicule uzate, vor beneficia de prima de casare de 10.000 lei.

Valabilitatea notei de înscriere în cadrul Programului Rabla Clasic este de 120 de zile de la data emiterii, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziţie a autovehiculului nou.

În cadrul Programului Rabla Plus, solicitantul beneficiază de ecotichet la achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul predării spre casare a cel puţin unui autovehicul uzat. Se pot preda spre casare maximum două autovehicule uzate.

Cuantumul finanţării este de: 51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat; 54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate; pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară casat, se adăugă un ecobonus de 1.500 lei.

Ecotichetul se acordă pentru achiziţionarea unui autovehicul electric a cărui valoare nu depăşeşte suma de 75.000 euro, cu TVA inclusă.

Instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale beneficiază de ecotichet în cuantum de 120.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat.

Ecotichetul pentru achiziţionarea unei motociclete electrice este 26.000 lei, la care se poate adăuga un ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Valabilitatea Notei de înscriere în cadrul Programului Rabla Plus este de 120 de zile de la data emiterii, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziţie a autovehiculului nou.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Am un autoturism, inscris pe firma. Sunt administrator unic. Masina este marca dacia suoernova si are peste 15 ani, daca ii pun bateria este in stare de functionare. diresc sa o casez, dar nu voi cumpara una noua. Ce conditii trebuie sa indeplinesc, pentru a o casa. vreau sa eliberez locul unde o tin.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.