Radiografie de țară: statul Qatar, de la care România vrea investiții de peste 15 miliarde de euro

qatar airways Sursa foto: Facebook/Qatar Airways

Contextul actual în care premierul României, Marcel Ciolacu, s-a deplasat în Orientul Mijlociu alături de 6 miniștri și mulți alți oficiali ai statului și companiilor de stat, în cadrul unei vizite de lucru pentru a discuta posibilitatea atragerii în țară a investiții în valoare de peste 15 miliarde de euro, aduce cu sine nevoia înțelegerii a ce fel de țară este Qatar, cum arată economia sa și ce interese ar putea avea în România.

Qatar este o țară predominant musulmană de dimensiuni reduse situată în Orientul Mijlociu. Este o monarhie semi-constituțională, cu o populație totală de aproximativ 2,8 milioane de locuitori, dintre care o parte semnificativă, adică circa 85%, sunt imigranți.

Regimul politic autoritar din Qatar a fost adesea ținta unor critici dure la nivel internațional, fiind acuzat în repetate rânduri de nepotism, corupție și nerespectarea drepturilor fundamentale ale omului, printre altele.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

Un exemplu relevant este controversata organizare a Campionatului Mondial de Fotbal din 2022, care a ridicat serioase semne de întrebare cu privire la tratamentul oferit străinilor veniți sa muncească în construirea stadioanelor, mai ales în cazul celor peste 6500 de imigranți (număr susținut de publicația The Guardian) care au murit în urma condițiilor de muncă periculoase.

Din punct de vedere economic, țara s-a dezvoltat masiv începând cu anii ’60, când au fost descoperite primele depozite de petrol de pe teritoriul țării. Qatar este un jucător important în producția și exportul de petrol (a fost membru OPEC din 1961 până în 2019), fiind de asemenea cel mai mare exportator de GNL (gaz natural lichefiat) la nivel mondial, conform Statista.

De decenii întregi economia țării este dependentă de industria de hidrocarburi precum gazul natural lichefiat, petrolul brut și cel rafinat, care alcătuiește mai mult de 60% din PIB-ul țării. Exporturile de hidrocarburi reprezintă aproximativ 70% din veniturile statului, conform datelor naționale.

Compania de stat Qatar Energy (Președintele și CEO-ul este ministrul de stat pentru afaceri energetice) operează toate activitățile legate de petrol și gaze naturale din țară, de la explorare și producție până la rafinare, transport și depozitare. Conform situațiilor financiare din anul 2022, compania deține active de aproximativ 160 de miliarde de dolari și a adus venituri nete la bugetul de stat în valoare de 41,7 miliarde de dolari. Având în vedere faptul că veniturile guvernamentale au însumat 80,4 miliarde de dolari în același an, profiturile obținute de gigantul energetic au reprezentat mai mult de jumătate din veniturile statului.

Fondul suveran de investiții al statului, Qatar Investment Authority, se situează în top 10 (locul 8 mai precis) la nivel mondial în ce privește fondurile suverane de investiții și are în subordine active totale de peste 526 de miliarde de dolari, conform Sovereign Wealth Fund Institute.

Acesta are ca scop declarat protejarea și extinderea activelor financiare naționale, cu accent pe diversificarea economiei. În consecință, fondul investește în toate domeniile importante de activitate, de la tehnologie și infrastructură până la imobiliare și comerț.

În ultimii 10 ani, investițiile directe făcute de Qatar în afară le-au depășit constant pe cele atrase în țară. Doar în 2022 țara a realizat investiții directe în străinătate de aproximativ 2,3 miliarde de dolari (circa 1% din PIB), conform United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD).

În consecință, celebra taxă pe venit de 0% care se găsește și în Emiratele Arabe Unite face parte din efortul de atragere a investitorilor. Deși corporațiile străine sunt taxate, sumele strânse în acest fel reprezintă sub 10% din veniturile statului, conform datelor furnizate de Britannica.

Pe măsură ce problema schimbărilor climatice a îndreptat atenția și interesul marilor guverne și corporații de la sursele tradiționale de energie pe bază de petrol, cărbune și gaze naturale către forme de energie sustenabile, Qatar, la fel ca alte țări din Orientul Mijlociu, a început cursa contratimp către îndepărtarea treptată de industria hidrocarburilor și diversificarea economică.

În acest sens, Qatar a realizat investiții majore în ultimul deceniu, în special în turism, infrastructură și servicii financiare, punctul culminant fiind găzduirea Campionatului Mondial de Fotbal din 2022. Astfel, după cum scrie Junaid Ansari, directorul companiei Kamco, organizație specializată pe segmentul de strategie de investiții, componenta non petrolieră a PIB-ului crește mai rapid decât cea petrolieră.

Discuțiile Guvernului României cu reprezentanții Autorității de Investiții din Qatar vin pe fondul interesului în creștere demonstrat de arabi pentru piețele europene.

Momentan, principala arie vizată în România este infrastructura, problemă strâns legată de identitatea economiei românești. Se discută construirea de noi terminale și lucrări de dezvoltare în Portul Constanța, achiziționarea unui pachet de acțiuni în cadrul companiei aeriene Tarom și dezvoltarea sectoarelor feroviar și rutier, scrie Digi24.

Deși deocamdată nu a fost semnat niciun contract, este important să înțelegem și dimensiunea etică a acestor discuții. Pe de o parte, România are nevoie de investiții majore care să învie infrastructura și transporturile. Pe de altă parte, acceptarea banilor din Qatar este un subiect sensibil, având în vedere apropierea regimului de Rusia, rivala Uniunii Europene de la începutul invaziei Ucrainei din februarie 2022.

Citește și:

Premierul Ciolacu, în Qatar: Avem în analiză proiecte cu o valoare de peste 15 miliarde euro. Prioritatea este Portul Constanța, care a devenit cel mai important hub de distribuție la Marea Neagră

Premierul Ciolacu și o delegație impresionantă de miniștri și alți oficiali de stat, în vizită în Qatar/ Șeful guvernului spune că România vrea să atragă investiții de 15 miliarde de euro. Statului arab, controverse legate de corupție și drepturile omului

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Precum spunea teroristul Iohannis ca ,,chestiunile NATO nu se discută în public şi negocierile nu se fac publice” asa si finantarile retelelor teroriste din toata lumea de catre bancile Qatarului nu se divulga publicului romanesc. Cert este ca dupa negocierile gunoiului Ciolacu cu baronii locali si primarii, parandaratul cerut firmelor a explodat la 15-20%.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.