Radu Hanga, președinte BVB: Lipsa de predictibilitate se traduce într-un cost de finanţare mai mare. În cazul statului român, un punct procentual în plus la finanţare înseamnă 2 miliarde euro anual costuri suplimentare cu dobânzile

Bani stive de monede Sursa foto: Pixabay

Lipsa de predictibilitate se traduce într-un cost de finanţare mai mare, a afirmat, miercuri, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti, Radu Hanga, la evenimentul de listare la BVB a celei de-a VIII-a emisiuni de obligaţiuni a Primăriei Municipiului Bucureşti, transmite Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

“Aş spune, uitându-mă la context, că asta ne arată importanţa stabilităţii până la urmă, pentru că o stabilitate scăzută, o lipsă de predictibilitate într-un anumit context, pentru orice entitate, că e companie, că e autoritate publică, că e stat, se traduce într-o cost de finanţare mai mare. Dacă e să punem în context evoluţia costului de finanţare, în cazul statului român, de exemplu, la o datorie publică de 200 de miliarde de euro, un punct procentual în plus la finanţare înseamnă 2 miliarde euro anual costuri suplimentare cu dobânzile. Deci, până la urmă, am luat eu personal acum dimineaţă o lecţie”, a declarat Radu Hanga.

El a menţionat că, în prezent, există 3 emisiuni de obligaţii care sunt încă listate, restul au ajuns la maturitate şi sumele au fost rambursate investitorilor.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

“Acum dimineaţă, pentru că, sigur, mă gândeam la situaţia în care este România, mă gândeam la faptul că au crescut costurile de finanţare. Colegii îmi dăduseră costurile de finanţare, detaliile pentru emisiunea aceasta de obligaţiuni şi îi rugasem să îmi dea istoricul. Mă aşteptam să văd o curbă de dobânzi în creştere. Adică mă aşteptam sa văd costul de finanţarea pentru Primăria Municipiului Bucureşti crescând în linie cu ceea ce am văzut la nivel mare, la nivelul României. Desigur, am avut o mică surpriză. Adică ultima emisiune pe care Municipiul Bucureşti a făcut-o în luna aprilie 2023 a fost la un cost de 8,9%. Emisiunea pe care o face acum este la un cost din 8,5%. Deci, practic, vedem costul de finanţare pentru Primăria Municipiului Bucureşti scăzând faţă de nivelul de acum 2 ani. Dacă ne uităm în oglindă la costul de finanţare pentru statul român, probabil că şi dobânzile bancare arată acelaşi trend, titlurile de stat, dobânda în urmă cu 2 ani era 7,4%, acum este 8,5%”, a spus Radu Hanga,

El a mai declarat că Primăria Bucureşti este parte dintr-o poză mai mare şi că în prezent există 5 judeţe şi 16 oraşe din România care au apelat la Bursa de Valori Bucureşti pentru a se finanţa.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.