Radu Tănase, Calif: Pandemia a tăiat 40% din afacerile HoReCa în 2020, iar pierderile continuă și în 2021

cafenea cafenea restaurant bar

Pandemia a tăiat, în 2020, 40% dintre afacerile firmelor din HoReCa, la 16 miliarde de lei, iar pierderile vor continua și în 2021. În plus, spunea la o conferință economică, Radu Tănase, cofondatorul Calif și Condimental și membru în board-ul HORA, odată cu apariția pandemiei, „mesajele cu care ne-au „injectat” ne fac să ne întrebăm dacă clienții mai au încredere în noi”.

Acesta a reluat și problema promovării României spunând că „odată ce România nu e promovată, nici zona hotelieră, nici cea de restaurante nu pot prospera. Din păcate.”

Ba mai mult, HoReCa pare a fi înconjurată de probleme.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

„Odată cu criza sanitară a apărut și criza de personal, pe care ne-am trezit că nu-i mai putem aduce înapoi. Nouă ne ia foarte mult timp să aducem oameni cu un anumit nivel de pregătire. Dacă înainte plecau de la mine și ajungeau la un coleg, măcar rămâneau în domeniu, acum nu se mai întâmplă asta, apare reconversia profesională”, explică Radu Tănase.

Iar restaurantele și hotelurile se pregătesc pentru două luni grele, ianuarie și februarie. În opinia lui Tănase, multe companii din domeniu vor avea probleme și riscă să intre în insolvență.

Angajați din Asia

Deși guvernul a anunțat recent că pe 20 decembrie vor începe plățile pentru sprijinul de 20% din cifra de afaceri a firmelor din HoReCa, coproprietarul Calif crede că programul ar trebui continuat și în 2022, perioadă în care nu par a apărea multe modificări în bine ale situației.

Despre problema apărută în domeniu cu angajații, Tănase spune că dacă sunt aduși asiatici, situație deja prezentă pe piață, banii pe care aceștia îi vor câștiga vor pleca în țările lor.

„E bine măcar că banii pentru HoReCa vor începe să fie plătiți, știu că e vorba despre circa un miliard de lei”, susține Tănase.

Acesta propune un nou HoReCa 20 și pentru anul viitor, dar și legalizarea bacșișului.„Ar mai fi și problema taxe zero pe salariul minim, dar nu cred că sunt șanse, deși ar fi o gură de oxigen în economie”, spune acesta despre proiectul promovat de USRPlus.

Iar problemele nu s-au terminat aici pentru companiile din HoReCa. Anul 2022 va veni cu niște scumpiri, din cauza creșterii costurilor cu energia, a materialele, serviciile. Unii furnizori deja au prețuri cu plusuri și de 40%.

„Sper că 2022 va fi un an bun, dar cred că abia de la jumătatea anului 2023 lucrurile vor intra pe un făgaș normal”, conchide Radu Tănase.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: