Pandemia a tăiat, în 2020, 40% dintre afacerile firmelor din HoReCa, la 16 miliarde de lei, iar pierderile vor continua și în 2021. În plus, spunea la o conferință economică, Radu Tănase, cofondatorul Calif și Condimental și membru în board-ul HORA, odată cu apariția pandemiei, „mesajele cu care ne-au „injectat” ne fac să ne întrebăm dacă clienții mai au încredere în noi”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Acesta a reluat și problema promovării României spunând că „odată ce România nu e promovată, nici zona hotelieră, nici cea de restaurante nu pot prospera. Din păcate.”

Ba mai mult, HoReCa pare a fi înconjurată de probleme.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

„Odată cu criza sanitară a apărut și criza de personal, pe care ne-am trezit că nu-i mai putem aduce înapoi. Nouă ne ia foarte mult timp să aducem oameni cu un anumit nivel de pregătire. Dacă înainte plecau de la mine și ajungeau la un coleg, măcar rămâneau în domeniu, acum nu se mai întâmplă asta, apare reconversia profesională”, explică Radu Tănase.

Iar restaurantele și hotelurile se pregătesc pentru două luni grele, ianuarie și februarie. În opinia lui Tănase, multe companii din domeniu vor avea probleme și riscă să intre în insolvență.

Angajați din Asia

Deși guvernul a anunțat recent că pe 20 decembrie vor începe plățile pentru sprijinul de 20% din cifra de afaceri a firmelor din HoReCa, coproprietarul Calif crede că programul ar trebui continuat și în 2022, perioadă în care nu par a apărea multe modificări în bine ale situației.

Despre problema apărută în domeniu cu angajații, Tănase spune că dacă sunt aduși asiatici, situație deja prezentă pe piață, banii pe care aceștia îi vor câștiga vor pleca în țările lor.

„E bine măcar că banii pentru HoReCa vor începe să fie plătiți, știu că e vorba despre circa un miliard de lei”, susține Tănase.

Acesta propune un nou HoReCa 20 și pentru anul viitor, dar și legalizarea bacșișului.„Ar mai fi și problema taxe zero pe salariul minim, dar nu cred că sunt șanse, deși ar fi o gură de oxigen în economie”, spune acesta despre proiectul promovat de USRPlus.

Iar problemele nu s-au terminat aici pentru companiile din HoReCa. Anul 2022 va veni cu niște scumpiri, din cauza creșterii costurilor cu energia, a materialele, serviciile. Unii furnizori deja au prețuri cu plusuri și de 40%.

„Sper că 2022 va fi un an bun, dar cred că abia de la jumătatea anului 2023 lucrurile vor intra pe un făgaș normal”, conchide Radu Tănase.