În condiţiile în care tarifele vamale americane mai mari au fost suspendate timp de 90 de zile, miniştrii Finanţelor din Uniunea Europeană vor analiza vineri cum să folosească răgazul pentru a obţine un acord comercial cu Washingtonul şi cum să îşi coordoneze eforturile pentru a gestiona tarifele mai mari, dacă nu se va ajunge la un acord, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
Preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri amânarea cu 90 de zile a taxelor vamale suplimentare care depăşesc nivelul taxei vamale de bază de 10% percepute asupra produselor importate de SUA. De asemenea, Trump se aşteaptă ca Europa să cumpere mai mult petrol şi gaze din SUA, pentru a reechilibra relaţia comercială.
“Faptul că avem un răgaz de 90 de zile este, sincer, foarte util, pentru că asta înseamnă că putem pune la punct strategii şi avem 90 de zile pentru a ne pregăti, în caz că nu vom ajunge la un acord comercial cu americanii”, a spus un oficial european de rang înalt implicat în pregătirea reuniunii ministeriale.
De negocierile cu Washingtonul se va ocupa Comisia Europeană, care supervizează politica comercială pentru cele 27 de state membre UE. Dacă se va ajunge la un acord comercial cu SUA în următoarele trei luni, posibil în linie cu propunerea UE vizând tarife zero la bunurile industriale, problema va fi rezolvată.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Dar este posibil şi să nu se ajungă la un acord, ceea ce ar lăsa răspunsul în mâinile celor 27 de guverne europene care vor trebui să ajute acele sectoare industriale cele mai grav lovite. Cele mai afectate industrii sunt oţelul, aluminiul, autoturismele, cheresteaua şi produsele farmaceutice. SUA a introdus deja tarife de 25% la oţel, aluminiu şi autoturisme importate.
Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană estimează că impactul tarifelor americane asupra economiei UE ar urma să fie unul substanţial, de 0,5% până la 1% din PIB. Dat fiind faptul că economia UE, pe ansamblu, este aşteptată de BCE să înregistreze un avans de 0,9% în acest an, tarifele americane ar putea arunca UE în recesiune.
O coordonare a sprijinului pentru sectorul industrial va fi crucială pentru că unele guverne europene au finanţe publice mai solide şi îşi permit să îşi ajute companiile, în timp ce altele nu pot. O astfel de inegalitate ar duce la distorsionarea concurenţei pe piaţa unică.
“Miniştrii vor face schimb de punct de vedere cu privire la cum s-ar putea reacţiona la nivel naţional, dar ideea este ca ei să îşi coordoneze acţiunile, pentru că nu am dori să vedem o cursă pentru a inunda pieţele naţionale cu bani, în mod necoordonat. Statele membre nu au acelaşi spaţiu fiscal de manevră. De acea avem aceste discuţii cu privire la răspunsul la nivel naţional şi coordonarea răspunsurilor la nivel naţional, într-un mod care să nu afecteze piaţa unică”, a spus oficialul citat de Reuters sub protecţia anonimatului.