Raport: Ce posturi din industria auto și petrol și gaze vor fi afectate de ritmul digitalizării

ford, masini, fabrica, auto

Industriile auto și petrol și gaze vor fi afectate de adopția de tehnologie, care ar putea duce încet către transformarea unor posturi din aceste industrii ale căror abilități vor scădea în importanță odată cu impactul digitalizării, potrivit unui raport realizat de Confederația Patronală Concordia. Pentru industria auto este vorba despre posturile precum lăcătuș mecanic, inspector de calitate, iar în cazul industriei de petrol și gaze, ar putea fi afectate posturile precum analist servicii client, operator expediție, maistru chimic rafinărie sau operator extracție de gaze.

Astfel, psosturile din familiile Logistică, Întreținere și mentenanță, respectiv Asigurarea calității din industria auto solicită în prezent multe dintre abilitățile care se estimează că în viitor vor fi mai puțin importante, ceea ce crește gradul de expunere a acestor familii de posturi în fața transformărilor generate de evoluția tehnologiei. 

Conform aprecierii ocupanților posturilor, familiile de posturi Asamblare / Montaj, Operațiuni suport și administrativ, respectiv Producție piese și caroserie au înregistrat un grad redus de expunere din perspectiva abilităților relevante ce vor pierde din importanță ca urmare a avansului tehnologic. Cel mai mic nivel de expunere a rezultat pentru familia de posturi Vopsitorie, care nu a înregistrat nici o abilitate relevantă ca fiind mai puțin importantă în viitor. 

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Unele dintre posturile cele mai afectate de dinamica importanței abilităților (scăderea în importanță a abilităților operare și control, acuitatea vizuală sau controlul comenzilor) sunt: 

  • Logistică – Șofer, operator calculator, svuitorist, operator mașini mobile operator primire-recepție și aprovizionare cu materiale și echipamente 
  • Întreținere și mentenanță – Lăcătuș mecanic
  • Asigurarea calității – Inspector / specialist / analist calitate 
  • Din perspectiva supervizorilor direcți ai posturilor analizate pentru sectorul Petrol și Gaze, în perioada următoare, nici o abilitate nu a fost estimată că va scădea în importanță. 

În opinia ocupanților posturilor însă, abilitățile cu cele mai mari descreșteri sunt ascultare activă, coordonare, analiza controlului calității. 

Astfel, considerând abilitățile relevante ce vor descrește în importanță în viitor în fața avansului tehnologic (în opinia ocupanților posturilor), familiile de posturi ce vor fi influențate de această dinamică, sunt în principal Operațiuni suport și administrativ, Dispecerat și expediție și Rafinare. Familia de posturi Producție, deși a fost asociată cu o serie de abilități ce vor scădea în importanță în viitor, a înregistrat un nivel de expunere scăzut iar familia de posturi Geologie și Explorare nu are asociată nici o abilitate relevantă ce va scădea în importanță. 

Posturile cele mai influențate de dinamica importanței abilităților, având asociate abilități identificate ca fiind mai puțin importante în viitor decât în prezent, precum analiza controlului calității, ascultarea activă, persuasiunea, monitorizarea operațiunilor sau monitorizarea performanței, sunt:

  • Operațiuni suport și administrativ – Analist servicii client, specialist în domeniul calității 
  • Dispecerat și expediție – Operator expediție, Șef tură expediție 
  • Rafinare – maistru chimic rafinărie
  • Productie-operator extractie gaze

Adopția de tehnologie este o consecință a mediului în care operează organizațiile. Îmbătrânirea populației, schimbările climatice, comportamentul consumatorului, noile moduri de lucru, cadrul de reglementare, globalizarea, contextul geopolitic sunt elemente care influențează cele două industrii și apetitul în creștere al acestora pentru digitalizare și automatizarea proceselor. 

În industria auto, deja avansată din punct de vedere al adopției de tehnologie, liderii companiilor intervievate anticipează că digitalizarea și automatizarea se va intensifica. Părerile privind ritmul anticipat al adopției sunt diferite, unii anticipând o accelerare în viitor, mai ales în contextul tranziției către motoarele hibride și electrice, iar alții o curbă mai puțin ascendentă, cel puțin pe termen scurt, în contextul în care industria auto trece încă printr-o perioadă de cumpănă, ca urmare a pandemiei, a crizei de componente electronice, creșterii prețurilor la materiilor prime și a deficitului de personal și abilități necesare. 

Și în Petrol & Gaze se vorbește despre accelerare, cu o diversitate a opiniilor privind ritmul adopției, de la accelerare într-un ritm moderat, pe termen mediu, gradual până la o accelerare mai rapidă determinate de forțele externe, și de schimbările din piață. 

Raportul este elaborat sub umbrela WorkTransitionCEE, proiect cofinanțat de Uniunea Europeană, ce reunește șase parteneri sociali reprezentativi din România, Ungaria și Slovacia, atât sindicate, cât și patronate, pentru a înțelege mai bine riscurile, provocările și oportunitățile din industria 4.0 pentru tranziția muncii în Central și Europa de Est.

Analiza calitativă a fost realizată prin intervievarea a 109 manageri din cele două industrii și 1713 angajați și a relevat 96 de ocupații aflate în potențial risc din cauza revoluției digitale, în cele patru companii care au participat.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: