Raport Colliers: Piața construcțiilor din România se află sub presiune din cauza creșterii costurilor materialelor și al accentuării incertitudinilor economice  

Constructii, muncitor constructii, constructor Sursă foto: Unsplash

Piața construcțiilor din România se află sub presiune în anul 2025, din cauza creșterii costurilor materialelor, accentuării incertitudinilor economice, incertitudinea investițiilor publice și noile măsuri fiscale care afectează forța de muncă. Sectorul a înregistrat o scădere de 4% în 2024 față de 2023, potrivit raportului anual publicat de Colliers.

Prețurile materialelor de construcții au revenit la valoarea celor din 2022, iar deficitul bugetar de aproape 9% din PIB pune sub semnul întrebării viitorul marilor proiecte finanțate din fonduri europene.

De asemenea, eliminarea scutirii de impozit pentru muncitorii din construcții a amplificat presiunea asupra companiilor din domeniu.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Potrivit datelor din raport, acest lucru ar putea duce la noi creșteri de costuri în anul 2025.

„Piața construcțiilor din România a menținut un nivel ridicat de activitate în 2024, deși a înregistrat o scădere ușoară de 4% față de anul record anterior, conform datelor Institutului Național de Statistică. Comparativ cu 2018, volumul lucrărilor din 2024 a fost cu 78% mai mare, reflectând o creștere semnificativă a industriei. Această evoluție a fost susținută de investițiile publice de amploare, alături de un sector privat stabil, deși ritmul de dezvoltare variază în funcție de segment. Totuși, aceste investiții sunt strâns legate de fondurile europene, care depind de respectarea unui calendar de reforme post-pandemie, iar întârzierile în implementarea reformelor și un deficit bugetar de aproape 9% din PIB ridică semne de întrebare asupra viitorului marilor proiecte. Reducerea cheltuielilor devine inevitabilă, ceea ce ar putea duce la încetinirea investițiilor publice și la o nouă reașezare a priorităților în sector”, a declarat Alexandru Atanasiu, Board Member & Head of Construction Services în cadrul Colliers.

Totodată, în anul 2024, România a livrat aproximativ 200 de kilometri de drumuri rapide, și a crescut rețeaua națională de autostrăzi la circa 1.200 de kilometri, un avans considerabil față de media anuală de 35 de kilometri înregistrată în deceniul anterior.

În prezent, peste 600 de kilometri de autostradă sunt în construcție, iar proiectele majore continuă în sectoarele feroviar și sanitar. De asemenea, sectorul privat rămâne cu un potențial semnificativ de dezvoltare, având în vedere că toate segmentele pieței imobiliare sunt mai puțin avansate decât în alte țări din Europa Centrală și de Est, diferențele față de Europa de Vest fiind chiar mai mari.

Cu toate acestea, contextul economic actual i-a determinat pe dezvoltatori să adopte o abordare mai prudentă, iar provocările variază în funcție de domeniu. În sectorul rezidențial, incertitudinea și blocajele administrative au condus la suspendarea unor proiecte. În sectorul industrial, dezvoltatorii sunt, de asemenea, mai rezervați, pe fondul unei încetiniri a economiei europene. În contrast, sectorul retail continuă să înregistreze o expansiune semnificativă, cu proiecte majore planificate în următorii ani. Potrivit consultanților Colliers, acest sector este singurul care pare să accelereze considerabil, după o perioadă deja favorabilă de creștere.

„După ce prețurile materialelor de construcții au scăzut în 2023 față de maximele din 2021-2022, părea că piața se stabilizează. Însă această tendință s-a inversat din cauza tensiunilor geopolitice globale, care mențin incertitudinea pe piețele internaționale. În unele aspecte, situația este chiar mai imprevizibilă decât în perioada post-pandemică, când criza de aprovizionare a dus la scumpiri masive. Indicele Bursei Metalelor din Londra, care urmărește prețurile aluminiului, cuprului și zincului, a crescut cu aproape 12% în ultimul an, iar cuprul a atins un nou record în 2024. Datele Institutului Național de Statistică arată că scăderea prețurilor materialelor de construcții din 2023 a fost anulată, iar costurile au revenit la nivelurile record din 2022. Într-un moment în care dezvoltatorii întâmpină dificultăți în transferarea acestor costuri către clienți și chiriași, această tendință ar putea deveni o problemă serioasă în 2025. Dacă tensiunile geopolitice persistă și apar noi conflicte comerciale între marile economii, prețurile ar putea continua să crească”, a spus Silviu Pop, Director CEE & Romania Research la Colliers.

Conform raportului, un alt factor care a menținut costurile ridicate în construcții a fost deficitul de forță de muncă. Față de perioada pre-pandemică, numărul total de angajați din economie a crescut cu doar 3%, în timp ce sectorul construcțiilor a înregistrat o creștere de 14%. Această evoluție a fost susținută de salariile competitive care, ajustate la costul vieții, au devenit comparabile cu cele din Europa de Vest.

Consultanții Colliers anticipează că în 2025, însă, această dinamică s-ar putea schimba odată cu eliminarea scutirii de impozit pe venit pentru muncitorii din construcții. Într-un context în care retenția angajaților este deja o provocare, companiile din domeniu trebuie să acopere costurile suplimentare, ceea ce va duce, cel mai probabil, la noi creșteri de prețuri.

„Sectorul construcțiilor din România traversează o perioadă de transformare accelerată, influențată de schimbări economice și fiscale semnificative. Pe de o parte, investițiile în infrastructură și expansiunea pieței imobiliare creează oportunități importante. Pe de altă parte, dezvoltatorii și investitorii trebuie să facă față unui cadru legislativ tot mai complex. Pentru a asigura sustenabilitatea și profitabilitatea proiectelor, este esențială o adaptare rapidă la noile reglementări fiscale, inclusiv impactul taxei de poluare CBAM aplicate materialelor de construcție importate și modificările privind deducerea TVA”, a declarat Alex Milcev, Tax & Law Services Leader în cadrul EY România și Moldova.

Compania Colliers activează în sectorul de servicii de consultanță. Aceasta oferă trei tipuri de servicii precum Servicii Imobiliare, Consultanță Tehnică și Managementul Investițiilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.