Raport Davos: Conflictele armate, condițiile meteorologice extreme și dezinformarea sunt principalele riscuri globale în 2025

riscuri Sursa foto: pexels

Conflictele armate, condițiile meteorologice extreme și dezinformarea sunt principalele riscuri globale în 2025, conform unui sondaj realizat de Forumul Economic Mondial (WEF) publicat miercuri, relatează cnbc.com.

Circa 23% dintre respondenții la raportul WEF „Global Risks Report” au clasificat conflictele armate de stat drept cea mai presantă preocupare pentru anul 2025.

Pentru al doilea an consecutiv, informațiile greșite și dezinformarea au fost menționate drept principalele riscuri pe o perioadă de timp de doi ani, în timp ce preocupările legate de mediu, cum ar fi fenomenele meteorologice extreme, pierderea biodiversității și colapsul ecosistemelor, au dominat clasamentul riscurilor pe 10 ani.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Fenomenele meteorologice extreme, printre care se numără valurile de căldură, tornadele și inundațiile, au ocupat un loc proeminent în rândul pericolelor pe termen scurt și lung. Din cauza crizei climatice, fenomenele meteorologice extreme devin mai frecvente și mai intense.

Raportul vine în contextul în care aproape 3.000 de lideri din peste 130 de țări se pregătesc să ia parte la reuniunea anuală a WEF. Evenimentul de patru zile începe luni în satul montan din Elveția, Davos.

„Tensiunile geopolitice în creștere, fracturarea încrederii globale și criza climatică pun la încercare sistemul global ca niciodată până acum”, a declarat Mirek Dušek, director general al WEF.

„Într-o lume marcată de diviziuni tot mai adânci și de riscuri tot mai mari, liderii mondiali au de ales: să promoveze colaborarea și reziliența sau să se confrunte cu o instabilitate tot mai mare. Miza nu a fost niciodată mai mare”, a spus Dušek.

Studiul ia în considerare riscurile pe termen scurt până în 2025, pe termen scurt și termen mediu până în anul  2027 și pe termen lung până în anul 2035. În septembrie și octombrie anul trecut au fost intervievați peste 900 de experți în domeniul situațiilor de risc la nivel mondial, factori de decizie politică și lideri din industrie pentru a elabora raportul.

WEF a afirmat că, în urmă cu doi ani, conflictul armat a fost trecut cu vederea ca risc principal pe termen scurt, o evoluție care reflectă escaladarea tensiunilor geopolitice și un peisaj global tot mai fracturat.

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a avertizat anterior că lumea se confruntă cu cel mai mare număr de conflicte de la al Doilea Război Mondial, menționând invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, precum și conflictele din Orientul Mijlociu și Africa. Unele dintre celelalte riscuri pe termen scurt identificate în cel mai recent raport al WEF includ polarizarea societății, spionajul cibernetic, poluarea și inegalitatea.

„Este clar că lumea se află într-o stare dezastruoasă, iar peisajul global al situațiilor de risc este ca un cuib de veverițe în care toate aceste riscuri sunt interconectate, suprapuse, ceea ce face ca mediul de afaceri să fie foarte, foarte dificil de navigat”, a declarat Carolina Klint, director comercial la Marsh McLennan Europe.

Klint a spus că aceste riscuri nu reflectă neapărat o nouă tendință emergentă – ci mai degrabă una care „devine din ce în ce mai agresivă”.

„Cred că navigăm într-o eră marcată acum de creșterea tensiunilor economice”, a spus Klint. „Și cred că trebuie să recunoaștem că fragmentarea nu este o preocupare teoretică. Este ceva cu care trebuie să ne confruntăm astăzi. Prin urmare, aceasta a dus la un mediu comercial mai complex și mai nesigur.”

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.