Raport EY: Piaţa IPO globală a înregistrat în primul trimestru al anului 287 de tranzacţii/ Capital atras în valoare de 23,7 miliarde de dolari

Bursa Wall Street trader - chris liverani - unsplash Trader pe Bursa / Chris Liverani - Unsplash

În primul trimestru al anului 2024, piaţa IPO globală a înregistrat 287 de tranzacţii, care au atras capital în valoare de 23,7 miliarde de dolari, cu 7% mai puţine tranzacţii, dar cu o valoare cu 7% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, arată un raport EY.

„Anul a debutat într-o notă de optimism prudent, pe fondul unei revigorări punctuale, după o perioadă de stagnare. Pieţele IPO de pe continentul american şi din regiunea EMEIA au înregistrat un start promiţător în 2024, majorând valoarea tranzacţiilor la nivel global. Pe de altă parte, regiunea Asia-Pacific a început anul cu o evoluţie mai slabă, trăgând în jos volumul total la nivel global. În primul trimestru al anului 2024, piaţa IPO globală a înregistrat 287 de tranzacţii, care au atras capital în valoare de 23,7 miliarde de dolari, cu 7% mai puţine tranzacţii, dar cu o valoare cu 7% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut” – se arată în raportul EY Global IPO Trends Q1 2024.

În primul trimestru 2024, s-a înregistrat un număr semnificativ de IPO-uri noi, în cadrul cărora preţul acţiunilor a depăşit preţul de ofertă. Această tendinţă ar putea indica o ameliorare la nivelul cotaţiilor şi de stabilire a preţurilor, reflectând o creştere a gradului de încredere în rândul emitenţilor şi investitorilor.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Lansarea unei oferte publice iniţiale reprezintă în sine o reuşită pentru o companie cu capital privat, fiind o demonstraţie publică a potenţialului său şi un punct de referinţă definitoriu în traiectoria sa de creştere. În primul trimestru din 2024, au fost lansate aproximativ 10 IPO-uri de către companii nelistate la bursă, dintre care cinci au figurat printre principalele 10 IPO-uri la nivel global, o dovadă a importanţei prezenţei acestora pe piaţă.

Potenţialul şi anvergura pieţei „verticale” a inteligenţei artificiale înregistrează în prezent o creştere semnificativă în rândul companiilor nelistate, în contextul în care majoritatea întreprinderilor din domeniul AI şi din domenii conexe se află încă în etapa iniţială sau într-un stadiu incipient al rundelor de atragere de capital. Această situaţie sugerează că ar putea exista o creştere semnificativă a IPO-urilor în anii următori, pe măsură ce aceste companii se maturizează înainte de a se lista pe pieţele de capital.

Piaţa IPO globală a înregistrat modificări semnificative sub aspect geografic, influenţată de dinamica macroeconomică şi geopolitică actuală.

Regiunea America a continuat să prezinte performanţe solide în materie de activitate IPO comparativ atât cu trimestrul anterior, cât şi cu primul trimestru din 2023, înregistrând 52 de tranzacţii, cu o valoare totală de 8,4 miliarde de dolari, crescând cu 21% şi, respectiv, cu un uimitor procent de 178% faţă de perioada similară a anului trecut. Fiecare dintre primele şapte tranzacţii din top din primul trimestru 2024 a atras capital de peste 500 milioane de dolari, faţă de doar o singură astfel de tranzacţie în primul trimestru din 2023. Piaţa din SUA, după cel mai mic nivel al valorii tranzacţiilor din ultimii 20 de ani înregistrat în 2022, a marcat un reviriment remarcabil în primul trimestru al acestui an, profitând de revenirea pieţei de anul trecut.

Pe fondul unei atitudini blazate pe piaţa IPO la nivelul întregii regiuni Asia-Pacific, în primul trimestru s-au înregistrat 119 tranzacţii, cu o valoare totală de 5,8 miliarde de dolari, în scădere cu 34% şi, respectiv, 56% faţă de intervalul similar din anul trecut. Acest declin a fost mai pronunţat în China continentală şi Hong Kong, unde numărul tranzacţiilor s-a redus cu mai bine de jumătate şi valoarea tranzacţiilor a scăzut cu aproape două treimi. Ambele pieţe s-au confruntat cu un declin constant al activităţii IPO în ultimii câţiva ani. Au avut loc doar 10 IPO-uri în acest an în Hong Kong, două dintre ele depăşind 100 milioane de dolari în capitaluri atrase, marcând cel mai mic nivel de după 2010 atât din perspectiva numărului de tranzacţii, cât şi în privinţa valorii acestora. Japonia a fost singura piaţă din regiunea Asia-Pacific care a înregistrat o uşoară creştere a numărului de tranzacţii în primul trimestru, indicele Nikkei atingând un nivel record în februarie 2024.

Piaţa IPO din regiunea EMEIA a înregistrat o creştere impresionantă la începutul anului, lansând 116 IPO-uri, cu o valoare totală de 9,5 miliarde de dolari în primul trimestru 2024, în creştere cu 40% şi, respectiv, 58% faţă de perioada similară a anului trecut. Această evoluţie pozitivă a fost atribuită valorilor medii mai mari ale tranzacţiilor în cadrul IPO-urilor din Europa şi India, care au făcut ca EMEIA să păstreze cea mai mare cotă de piaţă la nivel global în privinţa valorii tranzacţiilor IPO începând cu trimestrul al patrulea din 2023. India a crescut rapid în importanţă începând cu 2019, în special din perspectiva numărului de IPO-uri, devenind în prezent un performer de excepţie.

„Pe măsură ce anul 2024 avansează, participanţii la piaţa IPO intră într-un teritoriu necunoscut. Companiile care doresc să lanseze oferte publice iniţiale sunt influenţate de recenta pivotare a preferinţelor investitorilor către certitudinea profitabilităţii pe fondul alterării ratelor dobânzii, confruntându-se în acelaşi timp cu dinamica complicată a unui climat geopolitic agitat şi a emulaţiei cu privire la inteligenţa artificială. Pentru a reuşi în acest mediu schimbător, aspiranţii la IPO-uri trebuie să rămână flexibili şi pregătiţi să profite de momentul potrivit pentru a îşi face debutul pe pieţele bursiere”, spune George Chan, lider EY Global IPO.

Până în prezent, în 2024, piaţa IPO a arătat semne de revigorare, în contextul unei ascensiuni a activităţii IPO. În pofida unei activităţi în general rezervate a pieţei în anii anteriori, entuziasmul este în creştere atât în rândul emitenţilor, cât şi în rândul investitorilor, ceea ce indică o modificare a dinamicii pieţei şi un mediu mai favorabil pentru listări.

Economia globală se va menţine pe o traiectorie de uşoară creştere în 2024, în cadrul căreia pieţele dezvoltate vor înregistra, probabil, o creştere modestă, iar pieţele emergente vor continua să manifeste o tendinţă ascendentă mai pronunţată. Pieţele de capital au luat deja în calcul în stabilirea cotaţiilor previziunile referitoare la scăderea ratelor dobânzilor pe diferite pieţe importante.

În aceeaşi măsură în care investitorii şi aspiranţii la IPO-uri se adaptează la noua normalitate a ratelor dobânzilor mai ridicate şi a lichidităţii reduse, aceştia vor trebui, de asemenea, să navigheze printre nivelurile suplimentare de complexitate aduse pe piaţa IPO de contextul geopolitic şi electoral mondial. Pe fondul amplificării incertitudinilor de către scrutinurile care vor avea loc în acest an, candidaţii la IPO-uri vor trebui să monitorizeze îndeaproape rezultatele alegerilor, să evalueze ce impact ar putea avea anumite politici asupra intereselor acţionarilor şi să îşi reevalueze strategiile IPO şi momentul lansării ofertelor, în cazul în care este necesar.

Datele aferente primului trimestru al anului 2024 cuprind IPO-urile finalizate în intervalul 1 ianuarie – 18 martie 2024 şi tranzacţiile IPO anticipate până la 31 martie 2024 (prognozate la data de 18 martie 2024). Sursele tuturor datelor din prezentul document sunt Dealogic, Mergermarket, Pitchbook, Capital IQ şi analize EY, dacă nu se precizează altfel.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: