Raport EY: Valoarea fuziunilor și achizițiilor din România în 2021 a fost de 5,2 miliarde de euro, cu 32% mai mult decât în anul anterior. Top tranzacții

bani euro salariu pexels sursa foto: Pexels

Valoarea totală a tranzacţiilor (M&A – mergers and acquisitions) din România în 2021 a fost de 6,2 miliarde de dolari (5,2 miliarde de euro), cu 32% mai mult decât în anul anterior, evidenţiind încrederea solidă a investitorilor în mediul de afaceri din România şi în redresarea acestuia post-Covid, în special în a doua jumătate a anului, susţin reprezentanţii EY România, citați de Agerpres. România rămâne o destinaţie de investiţii atractive pentru străini, intrările de capital reprezentând 41% din totalul tranzacţiilor, arată raportul.

Conform sursei citate, anul trecut s-au înregistrat 178 de tranzacţii.

“Activitatea M&A din România a înregistrat o revenire puternică în 2021 faţă de 2020, atât ca valoare, cât şi ca număr al tranzacţiilor. Transparenţa pieţei rămâne redusă, valoarea tranzacţiilor fiind anunţată doar pentru aproximativ o treime dintre acestea”, se menţionează în comunicat.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Valoarea medie a tranzacţiilor din categoria de peste 100 milioane dolari a fost de 404 milioane dolari, marcând o creştere de 17% faţă de anul precedent. Pentru categoria tranzacţiilor de sub 100 milioane de dolari, valoarea medie a fost de 15 milioane de dolari, în scădere cu 12% comparativ cu 2020. Valoarea medie mai mică pentru tranzacţiile de sub 100 milioane de dolari are ca principală cauză faptul că cele mai multe fuziuni şi achiziţii au avut loc în sectoarele de tehnologie şi agricultură, prelucrarea alimentelor şi produselor alimentare, unde 93% dintre tranzacţii au fost sub această valoare.

“Tranzacţiile strategice au reprezentat 90% din activitatea M&A din 2021, în timp ce capitalul privat a fost responsabil pentru restul activităţii prin intermediul unui număr mic de tranzacţii (numai 17 în total în 2021). În pofida ponderii mici în activitatea M&A totală, fondurile de capital privat rămân active în România şi preconizăm că se vor înregistra creşteri ale nivelului de activitate în anii următori, având în vedere dimensiunea oportunităţilor din piaţă şi alocările suplimentare către clasele de active din partea fondurilor de pensii (pilonul II)”, se mai precizează în comunicat.

Totodată, tranzacţiile pe plan intern, care continuă să reprezinte mai bine de jumătate din activitatea M&A din România (54%), au crescut cu 35% în 2021 faţă de 2020.

România rămâne o destinaţie de investiţii atractive pentru străini, intrările de capital reprezentând 41% din totalul tranzacţiilor. Cei mai activi investitori străini au provenit din SUA (11 tranzacţii), Germania, Franţa şi Elveţia (câte 5 tranzacţii), urmaţi de cei din Marea Britanie (4 tranzacţii), Italia şi Polonia (cu 3 tranzacţii fiecare). Investiţiile româneşti în străinătate rămân modeste, reprezentând numai 5% din activitate, un nivel practic neschimbat faţă de 2020 din perspectiva numărului de tranzacţii.”, susţin consultanţii EY România.

Ce domenii sunt de interes

Sectoarele tehnologiei, imobiliar, al produselor de consum şi comerţului cu amănuntul au fost cele mai active în 2021, înregistrând 72 de tranzacţii în total, adică o creştere de 50%, de la 48 de tranzacţii în 2020.

Tranzacţiile din sectorul tehnologiei s-au dublat în 2021, iar cele din sectoarele imobiliar, al produselor de consum şi comerţului cu amănuntul au crescut cu 35% faţă de anul precedent. S-au remarcat, de asemenea, intensificări ale activităţii de fuziuni şi achiziţii în energie şi utilităţi (încurajate în principal de domeniul energiei regenerabile şi de tranziţia verde) şi în agricultură, prelucrarea alimentelor şi a produselor alimentare.

Top Tranzacții

Conform EY România, principalele trei tranzacţii ale anului 2021 au fost: achiziţia participaţiei de 50% a ExxonMobil în proiectul offshore Neptune Deep de către Romgaz, cu 1,07 miliarde dolari, achiziţia participaţiei rămase de 46% în cadrul Globalworth Real Estate Investments Ltd, o companie de investiţii imobiliare cu sediul în România şi listată la Bursa de Valori din Londra, de către un consorţiu de companii din Luxemburg (CPI Property Group – Aroundtown), la un preţ aproximativ de 844 milioane dolari.

Cea de-a treia achiziţie principală a fost cea a operatorului român de jocuri de noroc MaxBet de către fondul de capital privat britanic Novaplina Capital, pentru 296 milioane dolari.

“Deşi nu s-a încadrat în criteriile de includere în Barometrul M&A realizat de EY, merită remarcată şi cea mai recentă rundă de atragere de fonduri a UiPath, compania de tehnologie înfiinţată în România şi listată în SUA, care a obţinut alte 750 milioane dolari din această rundă, ajungând la o valoare post-investiţie de 35 miliarde de dolari”, notează consultanţii companiei de consultanţă.

Anul 2021 a fost nu numai unul solid pentru activitatea M&A, ci a marcat şi un record pentru listările de titluri de capital şi obligaţiuni. Obligaţiunile corporative au luat partea leului în materie de listări, cu un total de 29 de noi emisiuni, cu valoarea totală de 1,1 miliarde dolari.

Pe segmentul titlurilor de capital, în 2021 s-au înregistrat 23 de listări noi, dintre care trei IPO-uri pe piaţa principală, în valoare totală de 219 milioane dolari. Interesul faţă de listările pe segmentul alternativ, AeRO, a fost de asemenea mare, cu 20 de lansări noi, în valoare totală de 57,5 milioane dolari. Tehnologia, produsele de consum şi comerţul cu amănuntul au fost principalele sectoare vizate de activitatea IPO.

Preconizăm că activitatea M&A în România se va intensifica şi mai mult în 2022, în condiţiile în care şefii de companii continuă să caute oportunităţi pentru a accelera transformarea acestora şi pentru a îşi consolida poziţia pe piaţă. Cu toate acestea, în contextul intensificării concurenţei pentru activele de înaltă calitate, cresc aşteptările vânzătorilor în materie de preţ şi va fi important pentru şefii de companii să menţină o abordare riguroasă în ceea ce priveşte deciziile de evaluare a investiţiilor, având în vedere adversităţile inflaţioniste – sub forma creşterii preţului energiei, salariilor, a costurilor cu materia primă şi a ratelor dobânzii, pe lângă actualele perturbări ale lanţurilor de aprovizionare, provocate de pandemie. Implementarea Mecanismului pentru redresare şi rezilienţă, în valoare de 29 miliarde de euro, care în România vizează în principal tranziţia verde (41%) şi tranziţia digitală (21%), va încuraja, la rândul său, activitatea M&A în anii următori”, a afirmat Peter Latos, liderul departamentelor de Consultanţă şi Strategie şi Tranzacţii, EY România.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 312.250 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 40 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2021.

Prezentă în România din anul 1992, EY are peste 800 de angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Tovarasi, asta se cheama GLOBALIZARE.
    Se concentreaza resursele in mainile a catorva.
    Romgaz nu are interese patriotice, nu are cine in spatele acestei firme de stat sa fie asa. Dovada evolutiile preturilor la gaze (de exemplu).

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.