Raport JLL: Creditele neperformante ating cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată în Europa, ajungând la 9,5%. Cum stă România la acest capitol?

ocean credit Sursa foto: Ocean Credit

Rata medie a creditelor neperformante în Europa a scăzut la 1,8% la sfârșitul celui de-al doilea trimestru din 2022, dar creditele neperformante din etapa a doua au crescut la aproape 1 din 10 – cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, arată cel mai nou raport al JLL. În ciuda obstacolelor economice actuale și a contextului geopolitic, rata NPL (non performing loans, credite neperformante, n.red.) din România a scăzut, în octombrie 2022, la 2,9%.

Raportul European Banking: Credit Portfolio Update 2022 arată că, în timp ce rata medie europeană a creditelor neperformante a scăzut la 1,8% la sfârșitul celui de-al doilea trimestru al anului 2022, creditele neperformante din etapa 2 au crescut la 9,5% – în creștere de la 8,9% la sfârșitul anului 2021 și la cel mai ridicat nivel înregistrat de la intrarea în vigoare a IFRS 9 Financial Instruments în ianuarie 2018.

Europa se confruntă cu multiple obstacole, iar acestea sunt mai acute în comparație cu alte regiuni, notează analiza. Luând în considerare că există deja o divergență considerabilă, atât în ceea ce privește inflația, cât și ratele dobânzilor în întreaga regiune, raportul subliniază că acesta este un lucru pe care multe economii europene nu sunt obișnuite să îl vadă. Inăsprirea costurilor de finanțare este resimțită la nivel universal și, deși inițial BCE a reacționat lent, acum a accelerat, piețele financiare prevăzând o înăsprire suplimentară.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

O provocare cheie cu care se confruntă multe societăți imobiliare, care, din punct de vedere istoric, s-au bazat pe piețele de obligațiuni, este reprezentată de numărul mare de scadențe pe termen scurt – inclusiv în țările nordice, unde JLL estimează că aproximativ 32% din obligațiunile societăților imobiliare urmează să ajungă la scadență în următorii 2 ani, și într-un moment în care piețele de capital de împrumuturi sunt închise, costurile de finanțare cresc, iar valoarea activelor scade, ceea ce i-ar putea forța pe unii dintre actorii din sectorul imobiliar să ia în considerare datorii mai scumpe, recapitalizări, vânzări de active sau, ceea ce ar fi poate mai acceptabil, să ia în considerare asocieri în participație cu investitori privați de capital.

“În ciuda obstacolelor economice actuale și a contextului geopolitic, rata NPL (non performing loans, credite neperformante, n.red.) din România a scăzut, în octombrie 2022, la 2,9%, reflectând reziliența economiei românești. Cu toate acestea, în contextul unei inflații ridicate și al înăspririi politicii monetare legate de o încetinire prognozată a creșterii PIB-ului, este probabil ca acești factori să afecteze puterea de cumpărare a gospodăriilor, precum și profitabilitatea companiilor, ceea ce ar putea duce, în cele din urmă, la o potențială creștere a NPL-urilor în lunile următoare. Având în vedere atât nivelul de capitalizare al sistemului bancar românesc, cât și calitatea portofoliului său de credite, se așteaptă ca rata NPL viitoare să urmeze tendința observată în țările OCDE, ceea ce ar trebui să permită o activitate de creditare normală pe toate segmentele”, a spus Maxime Otto, Consultant Capital Markets la JLL România.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: