Raport: Mai mult de jumătate dintre companiile internaționale continuă să facă afaceri cu Rusia la un an de la invazia din Ucraina

banca centrala a rusiei, rusia, moscova, rubla, ruble, economie, inflatie, sanctiuni occidentale Sursa foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP

Peste jumătate dintre companiile internaționale care au avut legături cu Rusia la începutul anului 2022 (56%) continuă să facă afaceri cu această țară, potrivit noilor date al Școlii de Economie din Kiev.

Dintre companiile care aveau o filială locală rusă la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei, doar una din zece a finalizat lichidarea sau vânzarea afacerii sale din Rusia. Companiile rămase au plătit cel puțin 18 miliarde de dolari în taxe către Rusia în 2021 – suficient pentru a finanța războiul Rusiei împotriva Ucrainei timp de două luni.

„La un an de la invazie și la nouă ani de la începutul agresiunii Rusiei, acesta este un progres mult prea mic”, a declarat Eleanor Nichol, director executiv al B4Ukraine, o coaliție internațională formată din peste 80 de organizații ale societății civile. „În timp ce guvernele G7 au sprijinit Ucraina, oferind miliarde de lire sterline, aproape 1.000 dintre marile lor companii au ales să continue să facă afaceri cu regimul – continuând să plătească impozite, sprijinind indirect acest război oribil și subminând sancțiunile.”

În comparație cu contribuțiile grupului în materie de ajutor, pentru fiecare 7 dolari pe care guvernele G7 îi declară în ajutorul bilateral acordat Ucrainei, companiile sale ar putea plăti în continuare 1 dolar în taxe către statul rus. Companiile din Franța, Germania, Italia și Japonia au cele mai slabe rezultate în ceea ce privește retragerea. Acest lucru se întâmplă acum de mult timp, după cum arată analiza realizată de Investment Monitor. La jumătatea anului 2022, publicația a constatat că societățile britanice, canadiene și americane conduceau exodul corporatist al G7, în timp ce cele italiene, franceze, japoneze și germane erau mult în urmă.

B4Ukraine a solicitat guvernelor G7, UE și Elveției să își îndemne întreprinderile să întrerupă legăturile cu Rusia și să emită avize de orientare a pieței pentru a avertiza asupra riscurilor sporite pe care le implică continuarea afacerilor în această țară.

În ciuda numărului mare de companii care au rămas, peste 1.000 de companii au recunoscut riscurile și au început procesul de întrerupere a legăturilor cu Rusia. Au existat, de asemenea, unele ieșiri consecvente de pe piața rusă – cum ar fi Société Générale și FMC – care servesc drept exemplu că o ieșire rapidă și ordonată din Rusia este posibilă.

Companiile rămase trebuie să se confrunte acum, de asemenea, cu modificări ale legislației naționale care le cer să faciliteze recrutarea pentru angajații eligibili și să ofere sprijin material armatei ruse la cerere, precum și cu amenințări de expropriere a activelor lor de către guvern.

B4Ukraine a îndemnat guvernele și agențiile economice ale acestora să folosească toate puterile disponibile pentru a nu sprijini activitățile comerciale și de investiții cu Rusia, inclusiv prin reținerea banilor publici de la companiile care continuă să facă afaceri cu această țară.

Sursa foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *