Raport OCDE: Croația ar trebui să stimuleze investițiile și competențele pentru a susține creșterea economică/ În acest an, Croația va avea un avans economic de trei procente

Croatia steag Sursa foto: unsplash.com

Pentru ca viitoarele generații de croați să se bucure de standarde de viață la nivelul OCDE, economia va trebui să crească în medie cu trei procente pe an în următorii treizeci de ani, scrie publicația Emerging Europe.

Economia Croației a înregistrat performanțe bune în ultimii ani, determinând creșteri ale veniturilor și ale bunăstării. Potrivit unui nou raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), un club de țări în majoritate bogate cu sediul la Paris, care are ca punct de plecare Parisul, stimularea investițiilor în afaceri și a competențelor va fi cheia pentru a susține creșterea și pentru a obține o creștere suplimentară a nivelului de trai.

Primul studiu economic al OCDE privind Croația recomandă reducerea treptată a sprijinului pentru energie și evitarea unor noi stimulente fiscale atât timp cât inflația este ridicată. Integrarea Croației în zona euro și în spațiul Schengen la începutul acestui an sprijină investițiile, exporturile și accesul la finanțare.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

Monitorizarea atentă a creșterii creditării va contribui la asigurarea faptului că aceasta sprijină investițiile productive. Menținerea unei creșteri robuste pe termen mediu și lung va necesita îmbunătățiri suplimentare ale mediului de afaceri, în special prin reducerea sarcinii de conformare la reglementările, prin crearea unui sistem judiciar mai receptiv și prin consolidarea guvernanței întreprinderilor de stat.

Analiza economică a Croației, care speră să devină membră a OCDE, prevede o creștere a PIB-ului țării cu trei procente în 2023 și cu 2,4 procente în 2024, după 6,2 procente în 2022, cu o creștere a exporturilor, a investițiilor și a cheltuielilor de consum în creștere, care să susțină creșterea.

Inflația din Croația este în scădere, după ce a atins un vârf de 13% în noiembrie anul trecut, dar presiunile generale asupra prețurilor în întreaga economie rămân o preocupare.

“Economia Croației a progresat bine și a demonstrat o rezistență remarcabilă atât la pandemia Covid-19, cât și la șocurile inflației, venitul pe cap de locuitor crescând de la 61% din media OCDE în 2017 la 71% anul trecut”, a declarat secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, care a prezentat studiul la Zagreb alături de ministrul de finanțe, Marko Primorac.

“Pentru a susține convergența cu veniturile și nivelul de trai în țările OCDE, o prioritate cheie este stimularea investițiilor și a productivității, prin măsuri bine calibrate pentru a ușura povara de reglementare și pentru a consolida guvernanța întreprinderilor de stat”, a adăugat el.

“O mai mare atenție acordată dezvoltării competențelor și creșterii nivelurilor de participare la ocuparea forței de muncă, în special a lucrătorilor mai tineri și mai în vârstă, va fi importantă pentru a contracara efectele îmbătrânirii populației și ale declinului demografic și pentru a aborda mai eficient deficitul actual de competențe.”

Speranțe de aderare

Croația este una dintre cele șase țări (celelalte cinci fiind Argentina, Brazilia, Bulgaria, Peru și România) cu care consiliul de conducere al OCDE, format din 38 de membri, a deschis discuții de aderare la începutul anului 2022.

Calitatea de membru este extrem de râvnită și este privită pe scară largă ca o recunoaștere a progresului economic.

În prezent, doar opt țări din regiunea Europei emergente sunt membre ale OCDE: Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

Obiectivul general al procesului de aderare este de a promova convergența cu standardele și cele mai bune practici ale OCDE în materie de politică guvernamentală, ceea ce va ajuta Croația să progreseze către nivelurile de venit și productivitate ale OCDE.

Studiul estimează că, pentru ca viitoarele generații de croați să se bucure de standarde de viață la nivelul OCDE, economia va trebui să se extindă în medie cu trei procente pe an în următorii treizeci de ani. Pentru a reuși convergența, va fi nevoie, de asemenea, să se abordeze problema schimbărilor climatice prin investiții și modificări substanțiale în economie și infrastructură.

Prioritățile politice pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ar trebui să fie stabilirea unui preț coerent al emisiilor în funcție de sursele de emisii și investițiile în eficiența energetică a clădirilor și a transporturilor.

Criza Covid-19 a provocat doar un recul temporar pentru economia croată bazată pe turism, iar expunerea directă a țării la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a fost limitată.

Reformele și investițiile ample din ultimii ani au ajutat deja Croația să își crească PIB-ul pe cap de locuitor, iar Croația înregistrează progrese satisfăcătoare în ceea ce privește punerea în aplicare a Planului de redresare și de reziliență al UE. De asemenea, se preconizează că integrarea Croației în zona euro și în spațiul Schengen în ianuarie 2023 va continua să susțină investițiile și exporturile.

Proceduri de reglementare îndelungate și imprevizibile

În timp ce Croația se mândrește cu multe firme tinere și dinamice, productivitatea globală este limitată de o abundență de firme de lungă durată, cu productivitate scăzută – inclusiv o mare parte a întreprinderilor de stat. Firmele tinere, mai productive, deseori nu reușesc să se dezvolte, ceea ce reflectă un climat de afaceri care slăbește presiunile concurențiale și sporește costurile și riscurile de a investi.

Reducerea poverii procedurilor de reglementare îndelungate și imprevizibile, soluționarea mai rapidă a litigiilor juridice și îmbunătățirea integrității sectorului public vor fi esențiale pentru stimularea creșterii productivității. De asemenea, sondajul recomandă consolidarea guvernanței întreprinderilor de stat prin adoptarea standardelor OCDE și listarea mai multor firme pe piețele de capital.

Croația trebuie, de asemenea, să abordeze nevoia tot mai mare a angajatorilor de lucrători cu înaltă calificare, în special în sectoarele legate de tranziția digitală și ecologică. Încurajarea unui număr mai mare de adulți să participe la programe de îmbunătățire a competențelor ar contribui la echiparea forței de muncă pentru oportunitățile emergente. Utilizarea puternică a unui nou sistem de vouchere pentru educația adulților demonstrează că există cerere.

De asemenea, raportul recomandă să se facă mai multe eforturi pentru a valorifica potențialul Croației ca destinație pentru lucrătorii imigranți și pentru a încuraja emigranții calificați să se întoarcă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: