Raport OCDE: Riscul de penurie pentru litiu, cobalt și crom persistă, în situația în care cererea pentru vehiculele electrice și energie verde va crește de patru sau șase ori în cadrul tranziției verzi

masini electrice statie incarcare Sursa Foto: Pexels

Situaţia este mai îngrijorătoare ca niciodată, după părerea OCDE. Materiale critice ar putea lipsi în vreme ce cererea, mai ales pentru vehicule electrice şi energii verzi, va fi „de patru sau şase ori mai mare în cadrul tranziţiei verzi”, arată un rapirt al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, scrie cotidianul francez Le Figaro Litiu.  Litiu, pamânturi rare, crom, arsenic, cobalt, titan, seleniu şi magneziu au înregistrat cele mai mari creşteri ale producţiei. Aceste creşteri de volume sunt de la 33% pentru magneziu la 208% pentru litiu. Dar ele sunt încă „derizorii” comparativ cu cererea viitoare.

Şi asta fără să luăm în calcul scăderea producţiei care a afectat materii prime esenţiale, precum plumb, grafit natural, zinc sau staniu în ultimul deceniu.

În acelaşi timp, concentrarea producţiei s-a accentuat, arată studiul. China figurează printre principalele trei ţări producătoare pentru majoritatea materialelor critice. Australia, Rusia, ca şi Africa de Sud şi Zimbabwe sunt de asemenea mari producători.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Şi mai îngrijrătoare este recurgerea crescută la restricţii la export. Impactul acestor restricţii asupra materiilor prime esenţiale a crescut de mai mult decât de cinci ori în ultimul deceniu, mai multe ţări recurgând tot mai mult la aceste măsuri.

„Circa 10% din valoarea globală a exporturilor de materii prime critice a făcut obiectul cel puţin a unei măsuri restrictive”, arată Julia Nielson, director adjunct comercial şi pe agricultură la OCDE.

Taxele, un mijloc de a creşte veniturile publice, sunt frâna cea mai des folosită de ţările producătoare. Dar unele restricţii au şi motivaţii comerciale, ca dominarea unei pieţe sau sunt instituite din motive politice. China, India, Argentina, Rusia, Vietnam şi Kazahstan sunt cele şase ţări care au instituit cele mai multe restricţii la export între 2009 şi 2020. Or, statele membre ale OCDE (cele 38 de ţări sunt printre cele mai bogate din lume) sunt deosebit de dependente de aceşti producători, se îngrijorează OCDE.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: