Raport: Piața de servicii de afaceri din România va continua să crească cu până la 10-15% în următorii 2-3 ani

economie calcule Foto: Natee Jindakum / Dreamstime.com

Piața de Global Business Services (GBS) din România va continua să se extindă într-un ritm alert, cu o rată de creștere anuală estimată între 10% și 15% în următorii 2-3 ani, conform datelor din studiile de profil și a estimărilor companiei globale de consultanță în management Horváth, activă și pe piața românească din 2005. România rămâne o destinație cheie pentru aceste servicii la nivel european, spun consultanții.

Piața globală de Global Business Services a crescut substanțial în ultimii ani, fiind evaluată la 276 miliarde USD în 2024, cu o rată de creștere anuală compusă (CAGR) de 18%. Conform previziunilor, până în 2028, această piață ar urma să atingă valoarea de 521 miliarde USD, reflectând încă un mare potențial de creștere. Această evoluție este determinată de schimbările structurale din cadrul companiilor, care trec de la modele bazate pe costuri reduse la parteneriate strategice de business.

Consultanții spun că un aspect important este migrarea accentuată a GBS-urilor către roluri strategice în cadrul organizațiilor, departe de evaluările clasice bazate pe Service Level Agreements (SLA) sau Key Performance Indicators (KPI). Peste 50% dintre GBS-uri consideră deja experiența clienților drept indicatorul cheie al performanței, în timp ce doar 10% mai pun accentul pe reducerea costurilor. Aceste centre devin tot mai implicate în transformarea digitală și automatizarea proceselor din cadrul companiilor, iar 83% dintre ele joacă un rol crucial în acest sens, în timp ce 27% conduc efectiv această transformare la nivel global.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Potrivit analizei, România continuă să fie o destinație atractivă pentru centrele GBS, datorită combinației de factori precum costurile competitive ale forței de muncă, accesul la o bază largă de specialiști în domenii cheie, printre care IT, și proximitatea față de piețele europene. Țara noastră este, conform estimărilor, pe locul al doilea în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de specialiști IT, cu investiții anuale de aproximativ 20 de milioane EUR în acest domeniu. În ciuda unei creșteri salariale de aproximativ 10% pe an, ușor peste rata oficială a inflației, România rămâne competitivă datorită raportului favorabil între cost și competență, în special în zonele care necesită abilități rare și cunoștințe avansate.

Companiile multinaționale au continuat să deschidă centre de servicii IT și AI în 2024, iar  alte corporații de renume și-au extins operațiunile în România, confirmând astfel atractivitatea acestei piețe.

În acest moment, piața GBS din România oferă un portofoliu diversificat de servicii, printre care automatizare inteligentă (cu RPA și AI), raportare și analiză extinsă, excelență operațională, managementul schimbării și gestionarea completă a proceselor end-to-end. În plus, România se remarcă prin servicii de nișă, cum ar fi managementul riscurilor, analiza datelor complexe și inteligența artificială, zone esențiale pentru dezvoltarea viitoare a GBS-urilor.

“Pentru a menține acest ritm de creștere și a-și întări poziția pe piața globală, România trebuie să se concentreze pe atragerea de investiții noi, pe consolidarea competențelor digitale și pe dezvoltarea continuă a forței de muncă. Un aspect important îl constituie permanenta investiție în dezvoltarea resurselor umane existente și flexibilitatea pachetelor de beneficii oferite angajaților, un factor de atracție important pe o piață ce se menține competitivă. România continuă să evolueze dintr-o piață orientată spre costuri reduse către un hub global pentru abilități viitoare, cum ar fi inteligența artificială, analiza datelor și continuă să capitalizeze pe abilitățile angajaților legate de limbile străine. Industria de profil trebuie să își concentreze eforturile pe integrarea și consolidarea acestor competențe, pentru a atrage investitori și pentru a face față provocărilor economice globale”, arată analiza.

Consultanții spun că un alt trend important care va influența viitorul pieței GBS și de care ar trebui să țină seama companiile de profil din România este adopția inteligenței artificiale (AI), care se află deja în prim-planul agendei globale a companiilor. În prezent, AI joacă un rol central în optimizarea operațiunilor din centrele GBS, în special în domenii precum Procure-to-Pay și Customer Service. În anii următori, companiile care investesc în AI vor avea un avantaj competitiv clar, atât în ceea ce privește eficiența operațională, cât și în ceea ce privește calitatea serviciilor livrate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: