Raport. Românii sunt cei mai nemulțumiți cetățeni, la nivel global, de infrastructura din țara lor / Gradul de satisfacție pe fiecare tip de infrastructură

sector Autostrada Transilvania / Chiribiș - Biharia

Românii sunt cei mai nemulțumiți cetățeni la nivel global de infrastructura din țara lor, arată raportul „Indexul global al infrastructurii” realizat de compania de cercetare Ipsos. Sondajul a fost realizat în 31 de țări de către Ipsos în colaborare cu Asociația globală a investitorilor în infrastructură.

Nivelul mediu global de satisfacție față de infrastructură este la 38%, mai ridicat decât nivelul mediu de nemulțumire, care se situează 30%, dar multe persoane sunt nesigure, o treime (33%) nefiind nici mulțumite, nici nemulțumite sau răspunzând „nu știu”.

Spre comparație, în România, doar unul din zece cetățeni (9%) este mulțumit de infrastructura țării.

Cetățenii din Peru, Italia, Ungaria și România printre cei mai negativi, în timp ce cei din Singapore, Indonezia, Țările de Jos și India tind să fie printre cei mai pozitivi.

Răspunsurile la întrebarea: „În general, cât de mulțumit sau nemulțumit sunteți de infrastructura națională a [țării]?”

% foarte/foarte mulțumit(ă)

Cu toate acestea, 57% dintre respondenți consideră că țara lor nu face suficiente eforturi pentru a-și satisface nevoile în materie de infrastructură.

Persoanele din Africa de Sud (78%), România (de asemenea 78%) și Brazilia (73%) sunt cel mai probabil de acord cu faptul că țara lor nu face suficiente eforturi pentru a răspunde nevoilor de infrastructură. Coreea de Sud (21%), Singapore (28%) și Japonia (31%) au cel mai scăzut nivel de acord.

Răspunsurile la întrebarea: „Ca țară, nu facem suficient de mult pentru a ne satisface nevoile de infrastructură”

% de acord în totalitate/înclinat să fie de acord

Cel mai recent Index global al infrastructurii constată că există un sentiment constant că infrastructura oferă un „dividend dublu”, stimulând economia și combătând schimbările climatice.

De asemenea, publicul se simte mai confortabil decât în 2018, înainte de pandemia de Coronavirus, în ceea ce privește creșterea cheltuielilor pentru infrastructură, chiar dacă acest lucru înseamnă taxe mai mari sau mai multe împrumuturi guvernamentale. Cu toate acestea, acest lucru este în continuare preferat de o minoritate – 29% (cu șapte puncte procentuale mai mult decât în urmă cu cinci ani, de la 22%).

Românii sunt în topul celor care spun că „nu construim infrastructura de care avem nevoie suficient de rapid” (77%):

 

Unele sectoare de infrastructură sunt mai bine cotate decât altele

Există o variație considerabilă în ceea ce privește ratingurile sectoarelor individuale de infrastructură. Evaluările variază de la o medie globală pe țară de 68% pentru aeroporturi, care sunt foarte bune sau destul de bune, la un procent echivalent de 30% pentru apărarea împotriva inundațiilor:

Din nou, există variații substanțiale. De exemplu, în Marea Britanie a avut loc o creștere de 23 de puncte procentuale a ratingurilor negative privind aprovizionarea cu apă și canalizare începând cu 2019, iar în Australia o creștere de 33 de puncte a ratingurilor negative privind oferta de locuințe noi în aceeași perioadă.

La fel ca în cele cinci sondaje anterioare ale Indexului global al infrastructurii, există o concurență puternică pentru principalele priorități de investiții în infrastructură. Energia solară ocupă un loc proeminent – aleasă în medie de 42% dintr-o listă de 14 sectoare – fiind urmată în top de alimentarea cu apă/canalizare (41%), apărarea împotriva inundațiilor (tot 41%) și construcția de noi locuințe (39%). Acestea sunt aceleași patru sectoare de top ca și în 2021.

Există unele variații în ceea ce privește prioritățile de investiții între cele 31 de țări:

 • Noua ofertă de locuințe este principala prioritate în Australia, Irlanda, Canada, Chile, Germania, Țările de Jos și Polonia.
 • Energia eoliană se află în primele trei priorități clasate în Marea Britanie, Irlanda, Spania și Turcia.
 • Drumurile locale se află printre primele trei priorități în mai multe țări – Belgia, Italia, Ungaria (unde se află pe primul loc), Indonezia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Suedia și SUA.
 • Autostrăzile se află în primele trei locuri în Canada, Columbia, Mexic, România și în Noua Zeelandă.
 • Infrastructura digitală se află în top trei în Germania, Malaezia și Singapore.
 • Asfaltul/zonele pietonale la fel în Belgia, Chile, Mexic și Thailanda.
 • Infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice se află în top trei în Coreea de Sud.
 • Traseele/pistele și facilitățile pentru bicicliști se află în top trei în Olanda.

Raportul arată că românii au în general un nivel foarte scăzut de satisfacție față de aproape toate tipurile de infrastructură.

 • Satisfacția față de aeroporturi: 38%, cel mai scăzut procent la nivel global
 • Satisfacția față de autostrăzi: 14%, cel mai scăzut procent la nivel global
 • Satisfacția față de rețeaua de drumuri locale: 21%, al patrulea cel mai scăzut procent la nivel global
 • Satisfacția față de rețeaua feroviară: 14%, cel mai scăzut procent la nivel global
 • Satisfacția față de oferta de noi locuințe: 45%, peste media globală
 • Satisfacția față de infrastructura de apărare contra inundațiilor: 13%, al doilea cel mai scăzut procent la nivel global
 • Satisfacția față de infrastructura digitală: 61%, peste media globală
 • Satisfacția față de infrastructura de apă/canalizare: 38%, al șaptelea cel mai scăzut procent la nivel global
 • Satisfacția față de infrastructura de energie regenerabilă: 26%, al patrulea cel mai scăzut procent la nivel global
 • Satisfacția față de infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice: 17%, al treilea cel mai scăzut procent la nivel global.

Satisfacția față de aeroporturi:

Satisfacția față de autostrăzi:

Satisfacția față de rețeaua de drumuri locale:

Satisfacția față de rețeaua feroviară:

Satisfacția față de oferta de noi locuințe:

Satisfacția față de infrastructura de apărare contra inundațiilor:

Satisfacția față de infrastructura digitală:

Satisfacția față de infrastructura de apă/canalizare:

Satisfacția față de infrastructura de energie regenerabilă:

Satisfacția față de infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice:

sursa foto: captura video

Comentarii

 1. si cu toate ca sant cei mai nemultumiti continuua sa voteze aceleasi partide de 33 de ani
  nu ii o contradictie aici?
  nu sant romanii nebuni cand voteaza aceleasi partide si apoi se asteapta la o inbunatatire?
  sau romanii nu au aflat inca ca ii democratie si poti vota si cu altii
  dear cel mai probabil aia care voteaza cu aceleasi partide nici nu stiu sa citeasca si deci scriu degeaba
  iar ceilaltii nu merg la vot

   • cum ai ajuns tu la concluzia ca nici un partid nu ofera autostrazi daca unele partide nici nu au fost la guvernare??
    doar psd si pnl au fost la guvernare deci doar psd si pnl nu ofera autostrazi
    de restul nu stim
    sau si tu esti nebu.n?

    • De ce atata inversunare? Niciunul din partidele care au sanse reale de castig nu ofera autostrazi. Asa putem vota cu Partidul Autostrazilor Libere care va obtine probabil un 0.017% din voturi.

     Sunt multe voturi de la oameni care nici nu au masina, care au trait toata viata lor in acelasi loc si care isi fac singuri propria mancare. De ce ar vota cu un partid care are pe agenda autostrazi?

    • Cu excepția AUR, care nu cred că ar face altfel decât cei care sunt acum la guvernare, TOATE partidele au fost la un moment dat la guvernare și NICI UNUL nu a făcut ceva semnificativ pentru a îmbunătății situația.

  • Asta cu nemersul la vot este o fabula. Ca voteaza 20% din populatie, 50% sau 100% rezultatele sunt cam aceleasi. De asta sondajele se fac pe esantione de approx 1000 de persoane. Marjele sunt infime – mai putin atunci cand cursa este foarte stransa, unde marja aia infima conteaza; dar nu este cazul la noi. A fost odata Vadim vs Iliescu unde chiar a contat prezenta la vot, restul e can can.

 2. Păi dacă românii se urăsc între ei…nu am văzut țară cu atâta ură. Vă urâți unul pe celălalt… băi, nemții, austriecii, italienii, cehii, polonezii, slovacii, luxemburghezii, etc…sunt uniți. Noi suntem dezbinați… lătrăm unul la altul că PSD PNL și alții…dar noi că nație facem ceva să fie mai bine? Facem pe dracu. Dacă nu știm ce vrem, avem ce avem. Punct

  • Cine te-a pacalit ca italienii sunt uniti, ca nemtii sunt uniti, ca austriecii sunt uniti? Este clar ca nu cunosti niciun om nativ din tarile alea. In Italia, de exemplu, in nord esti mai bine vazut ca roman decat ca sicilian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *