Rata inflației din Franța a încetinit pentru a doua lună consecutiv în septembrie

Paris, Franta

Rata inflației din Franța a încetinit neașteptat pentru a doua lună consecutiv în septembrie, contrar tendinței din Germania vecină și din zona euro în general, ajutată de decelerarea creșterii prețurilor la energie și servicii, potrivit datelor publicate vineri, citate de Reuters.

Agenția națională de statistică INSEE a declarat că rata anuală a inflației armonizată la nivelul UE a scăzut în Franța la 6,2% în septembrie, de la 6,6% în luna precedentă, contrazicând previziunile medii ale economiștilor, care estimau o ușoară accelerare la 6,7% într-un sondaj Reuters.

Inflația a atins un vârf în iulie, atingând un nivel record de 6,8% în cea de-a doua economie ca mărime din zona euro, care se descurcă mai bine decât vecinii săi în ceea ce privește stăpânirea creșterilor de prețuri, deși unii economiști avertizează că cheltuielile mari ale Franței pentru protecția generală a gospodăriilor stochează durerea pentru mai târziu.

„Scăderea inflației din septembrie este cu siguranță o veste bună, deși este prea devreme pentru a revendica victoria, deoarece se așteaptă ca stresul din sectorul energetic să se intensifice în lunile următoare”, a declarat Diego Iscaro, economist senior la S&P Market Intelligence.

Datele de vineri au arătat că inflația din zona euro a depășit cu mult previziunile, atingând un nou record de 10,0% în septembrie, ceea ce a întărit așteptările pentru o nouă majorare uriașă a ratei dobânzii de către Banca Centrală Europeană în octombrie.

Accelerarea de la 9,1% luna trecută a fost în continuare determinată în principal de prețurile volatile la energie și alimente, dar a continuat să se extindă, aproape toate categoriile, de la servicii la bunuri industriale, prezentând acum valori dureros de ridicate.

Inflația din Germania a atins 10,9% în septembrie, cel mai ridicat nivel din mai mult de un sfert de secol, în timp ce prețurile de consum din Olanda au urcat cu 17% în septembrie, cel mai ridicat nivel din ultimele decenii, din cauza creșterii galopante a prețurilor la energie.

În condițiile în care guvernul francez a plafonat prețurile la energie electrică și gaze, prețurile la energie s-au relaxat pe măsură ce prețurile la țiței au scăzut, iar subvențiile pentru combustibilul auto și reducerile acordate de unii furnizori au intrat în vigoare la începutul lunii septembrie. Prețurile mai mici la servicii au contribuit, de asemenea, la o inflație mai slabă în septembrie.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. Sa vezi că INS-ul o da si la Romanica ca e pe descrestere!😁
    Încep analiștii sa faca analiza analizei!
    Că Germania,
    Că Franţa.
    Bla,bla,
    Manipulare…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *