Rata inflației din Rusia a crescut la 17,83% în aprilie, cel mai ridicat nivel de la începutul anului 2002

Redacția mai 15, 2022 0 comentarii
Inflatie

Rata inflația din Rusia a accelerat în aprilie la 17,83%, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2002, au arătat datele vineri, deoarece a primit un impuls din cauza volatilității rublei și a sancțiunilor occidentale fără precedent, scrie Reuters.

Dar inflația lunară a scăzut la 1,56% în aprilie, de la 7,61% în martie, când a înregistrat cea mai mare creștere lunară din ianuarie 1999, au arătat datele serviciului federal de statistică Rosstat.

Inflația din Rusia a accelerat brusc după ce Rusia a început ceea ce numește „o operațiune militară specială” în Ucraina, pe 24 februarie.

Scăderea rublei până la minime record în martie a stimulat cererea pentru o gamă largă de bunuri, de la alimente de bază la mașini, așteptându-se că prețurile vor crește și mai mult. Rubla și-a revenit de atunci și s-a consolidat până vineri la un maxim de aproape cinci ani față de euro.

Inflația ridicată a fost preocuparea cheie în rândul gospodăriilor de ani de zile, deoarece afectează nivelul de trai, o scădere care în acest an va fi agravată de o contracție economică abruptă.

Banca centrală țintește inflația la 4%, dar se așteaptă ca aceasta să ajungă la 18-23% în acest an. Instituția și-a redus deja dobânda cheie la 14% după o creștere de urgență la 20% la sfârșitul lunii februarie și a spus că vede loc pentru mai multă relaxare monetară pentru a ajuta economia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.