Rata inflației va ajunge la 7,5 la sută la sfârșitul anului și se va atenua din a doua jumătate a anului viitor (raport BNR)

Mugur Isarescu BNR Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Rata anuală a inflației IPC va urma o tendință ascendentă până în aprilie 2022, alimentată în principal de avansul prețurilor la energie și, într-o măsură mai mică, de cel al inflației de bază, pe fondul majorării ample a costurilor de producție cu materiile prime și alte materiale, potrivit Raportului BNR asupra inflației, publicat joi.

Rata anuală a inflației IPC (indicele prețurilor de consum) a atins nivelul de 6,29 la sută în septembrie 2021 (+2,35 puncte procentuale față de nivelul consemnat cu trei luni în urmă). Sursa primară a creșterii rămâne, potrivit BNR, ascensiunea notabilă a cotațiilor bunurilor energetice, la care se adaugă creșterea costurilor cu materiile prime și alte materiale, dar și încercarea agenților economici de a recupera pierderile acumulate de la începutul crizei.

La finalul anului 2021, inflația este prognozată la valoarea de 7,5 la sută.

„Acest nivel este așteptat să fie atins după o încetinire temporară a trendului ascendent observat recent, pe fondul intrării în vigoare a măsurilor de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale al consumatorilor casnici, care se vor reflecta și asupra ratei inflației IPC pe perioada aplicării acestor prevederi (noiembrie 2021 – martie 2022)”, precizează BNR. Ulterior, în aprilie 2022, odată cu expirarea acestor măsuri, rata anuală a inflației IPC va reflecta „majorări de o magnitudine substanțială, atingând 8,6 la sută în trimestrul II 2022”.

BNR se așteaptă ca rata anuală a inflației să se atenueze din a doua jumătate a anului 2022, menținându-se însă la finalul acestuia la 5,9 la sută. Acest scenariu are în vedere stabilizarea prețurilor energiei, reducerea anticipațiilor inflaționiste și disiparea graduală a impactului șocurilor asupra costurilor de producție,

Inflația va reveni în interiorul benzii de variație în trimestrul II 2023 (cu o întârziere de trei trimestre față de prognoza anterioară), în contextul unor efecte de bază favorabile asociate componentei energetice. La orizontul prognozei, trimestrul III 2023, inflația va atinge 3,3 la sută.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *