Rata şomajului a scăzut la 5% în septembrie

somaj, contract Sursa foto: Pexels

Rata şomajului a scăzut cu 0,2 puncte procentuale în luna septembrie faţă de luna precedentă, ajungând la 5%, iar rata şomajului în rândul tinerilor se menţine la un nivel ridicat, respectiv 19,5%, potrivit Institutului Naţional al Statisticii.

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna septembrie a anului 2021 a fost de 416.000 persoane, în scădere faţă de luna precedentă (428.000 persoane).

Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 0,6 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,3% în cazul persoanelor de sex masculin şi 4,7% în cazul celor de sex feminin).

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

“Reţine în continuare atenţia nivelul ridicat al ratei şomajului în rândul tinerilor (15-24 ani) de 19,5%”, precizează INS într-un comunicat transmis Agerpres.

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,1% pentru luna septembrie 2021 (4,2% în cazul bărbaţilor şi 3,9% în cel al femeilor). Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 76,6% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna septembrie 2021.

INS menţionează că, începând cu anul 2021, metodologia Anchetei forţei de muncă în gospodării a fost revizuită pentru a răspunde cerinţelor noilor regulamente europene intrate în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021. Aceste modificări generează un impact sesizabil asupra estimaţiilor – în special asupra numărului populaţiei ocupate (şi implicit asupra numărului populaţiei active – care este numitorul fracţiei la determinarea indicatorului “rata şomajului”).

Potrivit INS, începând cu anul 2021, persoanele care produc bunuri agricole destinate exclusiv sau majoritar auto-consumului nu mai fac parte din populaţia ocupată totală, respectiv din populaţia ocupată în agricultură, acest indicator diminuându-se corespunzător, în ambele cazuri. Din acest motiv, datele publicate pentru lunile ianuarie – septembrie 2021 nu sunt comparabile cu cele publicate pentru perioadele anterioare.