Războiul Rusiei în Ucraina ar putea dezlănțui “Iadul pe pământ” pentru prețurile alimentelor la nivel mondial. Avertismentele lansate de șeful Programului Alimentar Mondial (BBC)

Redacția mart. 9, 2022 0 comentarii
grau cereale recolta agricultura

Șeful Programului Alimentar Mondial, David Beasley, a avertizat că războiul din Ucraina ar putea duce la creșterea prețurilor la alimente la nivel mondial, cu un impact catastrofal asupra celor mai săraci din lume, transmite BBC. Ucraina și Rusia sunt ambele exportatoare majore de produse alimentare de bază, iar războiul a lovit deja producția de recolte, ducând la creșterea prețurilor. Analiștii au avertizat că războiul ar putea afecta producția de cereale și chiar dubla prețurile globale la grâu.

Războiul expune și mai mulți oameni la pericol de foame în întreaga lume. „Tocmai când crezi că iadul de pe pământ nu poate fi mai rău, se întâmplă”, a spus Beasley.

Rusia și Ucraina exportă aproximativ un sfert din grâul din lume și jumătate din produsele sale de floarea soarelui, cum ar fi semințele și uleiul. Ucraina vinde, de asemenea, mult porumb la nivel global.

Analistii au avertizat că războiul ar putea afecta producția de cereale și chiar dubla prețurile globale la grâu.

Beasley a declarat pentru programul Business Daily al BBC World Service că numărul persoanelor care se confruntă cu potențiala foamete la nivel mondial a crescut deja de la 80 de milioane la 276 de milioane în patru ani înainte de invazia Rusiei, din cauza a ceea ce el numește o „furtună perfectă”, creată de conflicte, schimbăril climatice și pandemie.

El a spus că anumite țări ar putea fi deosebit de afectate de criza actuală, din cauza proporției mari de cereale pe care le importă în prezent din regiunea Mării Negre. Printre acestea: Liban, Yemen, Siria, Tunisia.

Compania chimică norvegiană Yara International, un important producător de îngrășăminte care operează în peste 60 de țări, a declarat pentru BBC că deficitul ar putea afecta grav randamentul culturilor, ceea ce duce la „o criză alimentară globală”.

Avocatul ucrainean Ivanna Dorichenko, expert în arbitraj comercial internațional, a declarat că unii fermieri din Ucraina și-au abandonat deja câmpurile, pentru a lupta în război, după invazia Rusiei. Aceasta a mai spus că războiul a făcut ravagii cu liniile de aprovizionare utilizate în mod obișnuit pentru a exporta produse agricole. Armata ucraineană a suspendat toate transporturile comerciale în porturile sale după invazia rusă.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *