ReArm Europe: Doar 14 țări UE din 27 au solicitat o flexibilitate bugetară mai mare pentru a-și putea spori cheltuielile militare. România, cu deficit uriaș, nu se află printre ele

Varianta românească de Cobra II, testată în Turcia. Varianta românească de Cobra II, testată în Turcia. (Sursa foto: Economedia)

Doar 14 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene i-au cerut în mod oficial Comisiei Europene o flexibilitate bugetară mai mare pentru a-și putea majora cheltuielile de apărare, ceea ce a sporit îngrijorarea că planul ambițios de reînarmare (ReArm Europe) nu își va atinge ținta de 800 de miliarde de euro, notează marți Euractiv, potrivit Agerpres.

Planul ReArm Europe, prezentat la începutul lunii martie de Comisia Europeană, are ambiția de a mobiliza până la 800 de miliarde de euro pentru a dota UE cu o „descurajare credibilă” la orizontul anului 2030.

O componentă importantă a acestui plan este posibilitatea de activare a unei clauze care le permite statelor membre să-și sporească bugetele militare cu încă 1,5% din PIB în următorii patru ani fără a încălca regulile bugetare stricte ale blocului comunitar.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Această posibilitate constituie un pilon esențial pentru a putea contracara amenințarea militară din partea Rusiei.

Belgia, Bulgaria, Danemarca, Germania, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovenia și Slovacia au solicitat oficial activarea clauzei respective.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Croația și Republica Cehă au declarat că vor cere la rândul lor activarea clauzei, dar nu au făcut deocamdată acest lucru. Alte câteva state membre, printre care Spania, ar putea face același lucru în următoarele zile, potrivit unor diplomați europeni.

„Ar putea fi mai multe țări care să solicite, dar oficial am primit 14 cereri până în acest moment”, a declarat luni Balazs Ujvari, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Patru din cele 14 țări – respectiv Belgia, Ungaria, Polonia și Slovacia – fac în prezent subiectul unei proceduri de deficit excesiv (EDP).

„Flexibilitatea” adițională furnizată de activarea clauzei „va fi luată în considerare” în viitoarele evaluări ale deficitelor statelor membre de către Comisia Europeană, a adăugat Balazs Ujvari.

În prezent, mai fac subiectul EDP și Franța, Italia, Malta și România.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.