Recalcularea tuturor pensiilor, pe ultima sută de metri/ Procesul trebuia încheiat în urmă cu aproape opt luni/ ”Avem un pensionar care, de la 1.281 de lei, a ajuns de la 2.130 de lei pensie”

bani, lei, finante, bancnote, pensie Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Recalcularea tutoror pensiilor din România este pe ultima sută de metri, însă procesul trebuia încheiat în urmă cu aproape opt luni. Preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, a anunţat că la acest moment aproape 95% din dosarele celor aproximativ 130.000 de pensionari agricultori au fost finalizate şi că funcţionarii caselor teritoriale de pensii sunt „pe finalul” acestui proces. Baciu a precizat că aceşti pensionari vor primi retroactiv sumele care li se cuvin după recalculare, transmite News.ro.

Funcţionarii de la casele de pensii nu au terminat recalcularea pensiilor. Termenul limită a trecut acum opt luni de zile, spre disperarea pensionarilor. Preşedintele Casei Naţionale de Pensii a declarat, miercuri, la Digi24, că procesul este spre final, iar 90% dintre dosare sunt gata. Statul va plăti, retroactiv, sumele în plus începând de luna viitoare, a mai anunţat Daniel Baciu.

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii a mai precizat că sunt situaţii în care pensiile au crescut şi cu aproape 1000 de lei, după recalculare.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

„În momentul de faţă suntem pe finalul acestui proces. Avem peste 90%, deja ne apropiem de 95% din aceşti 130.000 de pensionari agricultori, în cazul cărora sunt finalizate aceste dosare. Marea majoritate a acestor pensionari se află în această zonă a indemnizaţiei sociale. Aici avem un pensionar care, de la 1.281 de lei, a ajuns de la 2.130 pensie în plată după această recalculare”, a declarat, miercuri, Daniel Baciu, la Digi24.

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii a explicat că pentru fiecare categorie de recalculare se dezvoltă practic un nou modul informatic.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Sunt atât de multe cereri care sunt primite la ghişeele caselor teritoriale de pensii încât colegii mei nu ar avea efectiv timpul necesar să le finalizeze pe toate într-un termen atât de scurt”, a mai spus Baciu.

Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii a devenit aplicabilă în integralitate de la 1 septembrie 2024, dată până la care trebuia finalizată recalcularea tuturor pensiilor. La sfârşitul lunii acotmbrie 2024, câteva mii de pensionari şi angajaţi au protestat la Guvern nemulţumiţi de modul în care au fost recalculate pensiile. Ei reclamau „inechităţile” din sistem şi susţineau că sunt situaţii în care pensiile au scăzut la jumătate. Protestatarii mai spuneau că noua Lege a pensiilor îi afectează pe cei care au lucrat în grupe de muncă sau în condiţii speciale.

Liderul sindical Bogdan Hossu, de la „Cartel Alfa”, avertiza, la acea vreme, că noua lege îi va dezavantaja pe viitorii pensionari atât în privinţa formulei de calcul, cât şi a bonusurilor acordate pentru muncă peste vârsta legală de pensionare.

Noua lege prevede un sistem de bonusuri pentru anii lucraţi peste stagiul de cotizare de 25 de ani, numite puncte de stabilitate, care se adaugă punctelor de contributivitate şi celor pentru veniturile nepermanente (sporuri, prime, al 13-lea salariu, munca în acord etc).

În schimb, preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, dădea asigurări că nicio pensie din România nu va fi „îngheţată”, în condiţiile în care noua lege prevede indexarea anuală a pensiilor cu rata inflaţiei.

Comentarii

  1. Am asa o impresie ca e o chiftea bagata pe gat pensionarilor înnaintea votarii.
    Pentru ca la Casa de Pensii nu a fost un program informatic.
    🙄
    De ce au uitat sa faca asa zisa “mica recalculare” pentru cei aprox. 1,8 milioane de pensionari care au platit sume mari de bani pentru a obtine adeverinte cu spor de vechime, ore suplimentare sau alte sporuri.
    Conform Legii 360/2023 art .155 se recalcula din oficiu pana la 31.03.3025 pensiile prin valorificarea adeverintelor depuse de pensionari.
    Despre aceasta bataie de joc si umilire a pensionarilor de ce nu vorbește nimeni?
    😡
    Oricum declarațiile lui Baciu sunt pe langa subiect, s-au livrat informatii false cu cresteri de pensii cand prin deciziile din vara trecuta au fost valorificate punctele de stabilitate.
    Baciu este in eroare pt ca nu stie!😡
    Ar fi corect sa vina sa spuna:
    Care este valoarea actuală a punctului de pensie știind ca e inghetat la 81lei cat era in 2024?
    Cat trebuie sa fie valoarea punctului de pensie in 2025?
    A creat confuzie in randul pensionarilor manipuland 5 milioane de pemsionari cu aceste declaratii!
    😱

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.