Record istoric al exportului de energie electrică, ca volum și pondere din producție

energie electrica, curent, retea electrica, stalp

Azi, ora 13.21, în ziua de Paște, România exporta 3.755 MW de energie electrică, adică jumătate din toată producția, potrivit datelor interactive Transelectrica. Este un record post-revoluționar al exportului, și ca valoare brută, și ca pondere din total producție, și se datorează consumului intern foarte scăzut și aportului mare de energie ieftină, hidro și eoliană. Energia ieftină migrează pe piețele mai scumpe, ale vecinilor ca Bulgaria și Ungaria.

Producția de energie totaliza la ora 13.21 circa 7.890 MW, în timp ce consumul ce cifra la numai 4.139 MW, astfel că 3.755 MW de energie electrică mergeau la export. Din totalul produs, energia hidro aducea cel mai mare aport, de 2.775 MW, urmată de eoliene, cu 1.609 MW. Centrala nucleară de la Cernavodă producea 1.412 MW, în timp ce cărbunele doar 932 MW, gazul 643 MW, iar fotovoltaicele 495 MW.

Vedem, în fapt, cum sinusoida exportului de energie o urmează îndeaproape pe cea a producției de energie eoliană, adică tocmai această energie se exportă, în mare parte. Nu ar trebui să fie o surpriză, pentru că această energie (laolaltă cu cea fotovoltaică) este cea mai ieftină din piață. Este ieftină pentru că este subvenționată de toți consumatorii de curent din România, prin sistemul certificatelor „verzi”.

Unde se duce această energie ieftină? Răspunsul îl găsim pe bursa de energie OPCOM, la statisticile privind piața. Observăm aici că exporturile de energie ale România se împart între Bulgaria și Ungaria. În fiecare oră pleacă la vecinii bulgari 2.000 MW, pentru că piața românească este conectată cu cea a vecinilor, iar energia ieftină migrează către piața mai scumpă, pe principiul vaselor comunicante.

Per total, cel mai mare producător de energie al României este Hidroelectrica, cu circa 6.500 MW putere instalată. Cărbunele, teoretic, are o capacitate mai mare, de peste 10.000 de MW. Practic însă, mare parte din capacități nu mai funcționează, fie pentru că sunt depășite moral și fizic, fie că nu pot găsi loc în piață, din pricină că energia pe care o produc este mult prea scumpă.

Sursa foto: Parlamentul European

Comentarii

  1. De mult nu am citit un articol așa de slab , atât in conținut cât și ca redactare.
    Sinusoida exportului de energie …..? O fi vorba de energie electrica dar nu este vorba de nicio sinusoidă.
    Observăm aici că exporturile de energie ale România ….. Copiat din textul dvs. , este corect gramatical?
    Sunt doar două exemple. Pot continua. Dacă ati dorit să subliniați că energia electrică produsă de eoliene si fotovoltaice ( subvenționată din contribuția de certificate verzi ) este dată la export si că subventia merge la export si că de fapt acesti producători primesc o subvenție nemeritată , nu ati reușit .
    In rest numai de bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *