Record istoric în SUA: Prețul mediu al chiriilor la apartamente a depășit 2.000 de dolari/lună

sua usa america new york pexels2 sursa foto: Pexels

Chiria mediană pentru un apartament în Statele Unite a trecut de 2.000 de dolari pe lună pentru prima dată în istorie, crescând cu 15% față de mai 2021 la un nivel record de 2.002 dolari în luna mai a acestui an. Cele mai ridicate prețuri sunt în New York, unde nivelul mediu al unei chirii este de 4.008 de dolari, în Boston – unde chiriașii potențiali trebuie să scoată din buzunar 3.970 de dolari lunar, precum și în Anaheim (California), care are o chirie medie de 3.400 de dolari.

Chirii record

Un nou raport publicat de compania Redfin arată că chiriile listate la nivel național în Statele Unite pentru apartamentele disponibile au crescut cu 15% în luna mai față de acum un an și cu 2% față de luna aprilie.

Chiriile au crescut cu peste 30% în Seattle și Cincinnati, în timp ce în Miami, West Palm Beach și Fort Lauderdale (toate în Florida), prețul chiriilor a urcat cu 29%. Chiar și în orașele anterior accesibile, cum ar fi Nashville, chiria medie este acum de 2.140 de dolari, în creștere cu 32% față de anul trecut.

Topul primelor zece orașe care au înregistrat cele mai mari creșteri include:

1. Austin, TX (48%)

2. Nashville, TN (32%)

3. Seattle, WA (32%)

4. Cincinnati, OH (32%)

5. Miami, FL (29%)

6. Fort Lauderdale, FL (29%)

7. West Palm Beach, FL (29%)

8. New York, NY (24%)

9. Districtul Nassau, NY (24%)

10. New Brunswick, NJ (24%)

Potrivit statisticilor, doar trei dintre cele mai populate 50 de zone metropolitane din Statele Unite au înregistrat o scădere a chiriilor în mai 2022 față de mai 2021. Chiriile au scăzut cu 10% în Milwaukee și cu 3% în Kansas City și Minneapolis. Redfin a notat că aceleași trei zone metropolitane înregistraseră o scădere a chiriilor și în luna aprilie a acestui an.

Potrivit companiei imobiliare, prețurile medii pentru închirierea de apartamente au ajuns la 4.008 dolari în New York, precum și în Newark și New Brusnick (ambele în New Jersey), 3.970 de dolari în Boston, 3.752 de dolari în Oakland și San Francisco, 3.400 de dolari în Los Angeles (toate orașe din California), în timp ce în Miami, Fort Laurdeale și West Palm Beach (Florida) prețul mediu al unei chirii este în prezent de 3.157 de dolari.

“Mai mulți oameni aleg să trăiască singuri, iar ratele în creștere ale dobânzilor ipotecare îi forțează pe potențialii cumpărători de case să continue să închirieze,” a spus economistul șef adjunct al Redfin, Taylor Marr, într-o declarație care a însoțit analiza realizată pe mai mult de 20.000 de apartamente din cele mai mari 50 de zone metropolitane din America. “Acestea se numără printre presiunile din partea cererii care mențin chiriile la un nivel ridicat. În timp ce închirierea a devenit mai scumpă, ea este acum mai atractivă decât cumpărarea pentru mulți americani în acest an, deoarece plățile ipotecare au depășit chiriile pentru multe case. Deși ne așteptăm ca creșterea prețului chiriei să continue să scadă în următoarele luni, probabil că ea va rămâne ridicată, provocând probleme continue de accesibilitate pentru chiriași.”

Dificultăți pentru chiriași

NPR a prezentat cazul lui Kim Drotar, profesoară la o școală publică care închiriază un apartament în St. Louis. Drotar este o mamă singură cu o fiică în clasa a 5-a. Ea a încercat să găsească o casă pe care să-și permită să o cumpere.

“Vreau doar un loc unde fata mea să poată merge cu bicicleta și să se împrietenească cu vecinii și să se joace cu copiii, iar aceștia să vină la noi,” a declarat femeia, care a vorbit de problemele pe care le are cu vecinii actuali.

Dar, atunci când face o ofertă, Dotar continuă să piardă licitațiile pentru case în fața celor care oferă mai mult. Iar acum, cu ratele ipotecare în creștere continuă, ea spune că șansele ei de a cumpăra sunt complet eliminate. Între timp, închirierea unui apartament a devenit din ce în ce mai greu de permis. “Chiria mea crește cu 22% anul acesta,” a afirmat femeia. “Este din ce în ce mai greu să economisești mai mult pentru un avans pentru a cumpăra.”

“Locuințele devin din ce în ce mai puțin accesibile pentru toți, la fiecare nivel,” a comentat și Daryl Fairweather, economistul șef la Redfin. Aceasta a afirmat că, după ultimul crah imobiliar, nu s-au construit suficiente clădiri timp de un deceniu. Și această lipsă de locuințe este cea mai mare forță care crește prețurile caselor și împiedică americanii obișnuiți, precum Kim Drotar, să își permită să cumpere o casă.

Fairweather a afirmat că constructorii au construit mai puține case în deceniul 2010-2020 decât în orice perioadă de 10 ani de după anii 1960. “Așa că cred că va mai dura cel puțin încă un deceniu pentru a ne scoate din această gaură.” Economista spune că modificarea legilor de zonare pentru a permite construcția de case mai mici și mai accesibile, construite mai aproape una de alta, ar ajuta.

Între timp, faptul că mai mulți oameni sunt nevoiți să închirieze chiar dacă preferă să dețină o casă ajută la menținerea cererii și a prețurilor ridicate și pe piața de închiriere.

“Chiriile cresc la fel de repede precum prețurile caselor,” a spus Fairweather.

Potrivit NPR, datele guvernamentale privind prețurile de consum arată că chiria medie pe care americanii o plătesc efectiv – nu doar modificarea prețului pentru noile listări – a crescut cu 4,8% în ultimul an, ceea ce reprezintă o rată de creștere mai mare decât de obicei.

Cererea crescută de locuri de închiriat din partea persoanelor care preferă să cumpere o casă este estimată să continue. Cererile de credit ipotecar pentru achiziționarea unei case sunt cu 21% mai mici decât în urmă cu un an, deoarece ratele dobânzilor în creștere continuă să scoată de pe piață mai mulți potențiali cumpărători de case.

Inflație galopantă

Raportul companiei Redfin a apărut cu doar o zi înainte ca Departamentul Muncii să dezvăluie că prețurile din Statele Unite au crescut mai mult decât se așteptau analiștii în luna trecută, în condițiile în care costurile în creștere cu energia și alimentele au împins inflația la cea mai mare rată de după 1981.

Astfel, rata anuală a inflației a crescut la 8,6% în mai, de la 8,3% în luna precedentă, a declarat Departamentul Muncii vineri. Prețurile alimentelor au crescut cu peste 10% luna trecută comparativ cu mai 2021, în timp ce costurile la energie au urcat cu peste 34%.

Raportul publicat vineri a indicat că creșterile continuă să se răspândească în întreaga economie americană, împingând în sus costurile pentru orice, de la bilete de avion și îmbrăcăminte la servicii medicale, chirii și combustibili. Pe parcursul lunii, prețurile au crescut cu 1%, determinate de creșterea costului benzinei, care a atins noi recorduri în SUA, apropiindu-se de o medie de aproape 5 dolari pe galon.

“Chiar dacă inflația va atinge vârful în curând, este puțin probabil să decelereze rapid,” a afirmat Richard Flynn, director general al Charles Schwab UK. “Prețurile ridicate pot pune presiune asupra cheltuielilor consumatorilor pe termen mediu. Adăugați la amenințarea inflației și problemele lanțurilor de aprovizionare și impactul economic al invaziei Rusiei asupra Ucrainei și este ușor de înțeles de ce temerile de recesiune au crescut rapid.”

Surse: NPR, Redfin

sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *