Rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, Florin Drăgan: Nu poţi să iei de la o lună la alta decizii care pot afecta major unele bugete / Infrastructura şi digitalizarea, proiectele cu cea mai mare finanţare din PNRR, au de suferit

Florin Dragan - rector UPT Universitatea Politehnica Timișoara

Rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, Florin Drăgan, atrage atenţia că proiectele de infrastructură şi cele de digitalizare, care au finanţări din PNRR, sunt cele mai afectate de noile modificări fiscale ale Guvernului.

Concluzia a reieşit, potrivit unui comunicat de presă citat de news.ro, după ce Florin Drăgan a stat de vorbă cu reprezentanţii mai multor companii din piaţă, dar şi cu specialişti fiscali, pentru a afla care este impactul noilor măsuri.

”Schimbările bruşte din domeniul fiscal afectează mult mai mult decât putem vedea acum. (…) Nu poţi să iei de la o lună la alta decizii care pot afecta major unele bugete. De exemplu, anul fiscal pentru majoritatea companiilor din IT&C începe la 1 iulie, iar bugetele se fac în prima parte a anului. Managerii nu vor putea face o rectificare a bugetului după numai două luni. Încă nu ştim câte companii vor acoperi diferenţa de impozit astfel încât angajaţii să câştige la fel, dar până unde mai pot creşte salariile? O să devenim foarte scumpi pentru piaţă, este deja o competiţie globală, iar dacă facem modificări fiscale ce intră în vigoare de la o lună la alta dăm dovadă de instabilitate”, a declarat Florin Drăgan.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

Potrivit sursei citate, ponderea IT&C în Produsul Intern Brut al României a depăşit 7%, iar în acest domeniu sunt peste 200.000 de angajaţi.

Universitatea Politehnica Timişoara anunţă că realizează frecvent studii în ceea ce priveşte angajabilitatea absolvenţilor, având ca bază datele din Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor.

”Ultima analiză de acest gen a arătat că 92% dintre tinerii care finalizează studiile la UPT în acest domeniu, lucrează la o companie de profil, la un an de la absolvire. Eliminarea bruscă a scutirii de impozit îi poate încuraja pe angajaţi să demisioneze şi să lucreze pe firme proprii sau să emigreze”, se arată în comunicat.

De asemenea, sursa citată precizează că proiectele de infrastructură sunt în pericol şi se va reveni la munca la negru.

”Sectorul construcţiilor a fost declarat drept un sector prioritar, începând cu 1 ianuarie 2019, pentru următorii zece ani. Nu au trecut nici cinci ani şi pare că nu mai este prioritar. Angajabilitatea în domeniu, după aplicarea măsurilor fiscale din 2019, a crescut cu zece procente, ajungând la cifrele din IT&C. Avem în continuare nu doar firme cu care colaborăm, ci şi autorităţi locale cum ar fi consilii judeţene sau primării, care ne solicită ajutorul pentru că sunt într-o căutare disperată de specialişti în construcţii. Am avut şi o concurenţă între CNAIR, de exemplu, şi un consiliu judeţean, pentru a oferi burse studenţilor de la specializările de căi ferate, drumuri şi poduri. (…) Dacă muncitori în construcţii mai putem aduce din ţările asiatice, ingineri va fi foarte greu să mai găsim”, a continuat Florin Drăgan.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: