Recuperarea zonei euro, lovită de Omicron în ianuarie

zona euro

Redresarea economică a zonei euro a slăbit în această lună, în ciuda unei redresări în Germania, unde fabricile au beneficiat de o relaxare a blocajelor lanțului de aprovizionare. Noile restricții în contextul variantei Omicron au afectat industria serviciilor, dominantă în zona euro, a arătat un sondaj citat de Reuters.

Odată cu răspândirea variantei de coronavirus Omicron în toată Europa, guvernele au încurajat cetățenii să stea acasă și să evite socializarea, în timp ce creșterea prețurilor i-a descurajat pe consumatori să cheltuiască.

Un indice al HIS Markit, considerat ca un indicator bun al sănătății economice generale, a scăzut la 52,4 în ianuarie de la 53,3 în decembrie, cel mai mic nivel din februarie și sub nivelul de 52,6 prezis într-un sondaj Reuters.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Cele mai afectat a fost indicele pentru servicii, care a scăzut la un minim al ultimelor nouă luni.

În contextul în care clienții au stat acasă, creșterea cererii de servicii aproape n-a existat.

„Omicron a afectat sectorul serviciilor în ianuarie, deși economia germană a avut o performanță surprinzător de bine”, a declarat Bert Colijn de la ING.

Companiile din Germania, cea mai mare economie a Europei, s-au extins cu cel mai rapid ritm din ultimele patru luni, au arătat datele anterioare, deoarece fabricile s-au bucurat de o relaxare a blocajelor lanțului de aprovizionare.

Dar în Franța, singura altă țară din zona euro care a raportat cifre preliminare, ritmul de creștere al afacerilor a scăzut mai mult decât se prognozase, deoarece impactul COVID-19 și presiunile inflaționiste au afectat activitatea.

Asta sugerează că zona euro ar fi raportat rezultate și mai slabe fără puterea Germaniei.

În Marea Britanie, în afara zonei euro și a Uniunii Europene, activitatea s-a „răcit” în mod neașteptat la cel mai scăzut nivel din ultimele 11 luni, dar presiunile asupra costurilor au rămas ridicate, Banca Angliei fiind pe cale să majoreze ratele dobânzilor săptămâna viitoare.

Activitatea fabricilor din Japonia a crescut cu cel mai rapid ritm din ultimii patru ani, deși activitatea din sectorul privat în ansamblu a scăzut pentru prima dată în patru luni, deoarece industria serviciilor a avut de suferit pe fondul creșterii numărului de cazuri de coronavirus.

Consumatorii au fost, de asemenea, afectați de creșterea prețurilor.

Fabricile, însă, sunt mai puțin afectate de restricții și au rămas în mare parte deschise.

Un sondaj Reuters de săptămâna trecută a constatat însă că mai mult de două treimi dintre economiști spun că varianta Omicron ar avea un impact economic mai ușor decât Delta și, odată cu continuarea programului de vaccinare în regiune, optimismul s-a îmbunătățit.

Indicele compozit al producției viitoare a urcat la cel mai ridicat nivel de când a început valul Omicron.

„În contextul în care numărul de noi cazuri de COVID-19 a atins un vârf în unele țări și unele guverne au prezentat deja planuri de relaxare a restricțiilor, activitatea economică din zona euro ar trebui să se intensifice puțin în februarie și martie”, a declarat Andrew Kenningham de la Capital Economics.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: