Turismul din Bulgaria a făcut pași importanți spre redresare în 2024, deși încă nu a revenit la nivelurile pre-pandemice din 2019, a declarat Atanas Dimitrov, vicepreședinte al Asociației Bulgare a Hotelurilor și Restaurantelor, la NOVA News, transmite Novinite. El a atribuit provocările cu care se confruntă industria unor factori precum schimbările climatice și lipsa unei campanii de marketing eficiente din partea guvernului. Dimitrov a subliniat că, deși sectorul ospitalității nu suferă din cauza salariilor mici, adevărata problemă constă în plecarea semnificativă a lucrătorilor, în special din cauza pandemiei COVID-19, care a determinat 20-25% din forța de muncă să plece definitiv.
Pentru a face față deficitului de forță de muncă, sectorul a recurs la soluții temporare, cum ar fi recrutarea de lucrători din țări terțe. În plus, Dimitrov a menționat că se pune accentul pe revigorarea interesului pentru instituțiile de învățământ care pregătesc personal pentru industrie, deoarece înscrierile în astfel de programe au scăzut. În ciuda acestor provocări, Dimitrov și-a exprimat speranța pentru o creștere a sosirilor de turiști în sezonul următor.
Salarii și cerere pentru lucrătorii sezonieri
Lucrătorii sezonieri de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre se pot aștepta la salarii de aproximativ 2.000 leva net (circa 1.000 de euro), mulți angajatori oferind cazare și masă ca parte a pachetului de compensații, conform anunțurilor de angajare recente. De exemplu, chelnerii pot câștiga 2.000 leva, angajații care prepară sucuri proaspete și sandvișuri pot câștiga până la 2 350 leva, iar lucrătorii de birou din agențiile turistice primesc aproximativ 2.100 leva (1070 euro). Pentru posturi precum casieri sau crupieri, salariile sunt cuprinse între 1.700 leva (870 euro) și 2.000 de leva. Acest lucru reflectă eforturile continue de recrutare ale hotelierilor, restauratorilor și comercianților care se pregătesc pentru sezonul estival, mulți așteptându-se ca noii angajați să sosească mai devreme pentru formare.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Tendințele pieței muncii pentru 2025
În perspectiva sezonului 2025, cererea de lucrători sezonieri rămâne ridicată, cele mai căutate posturi fiind cele de cameriste (76%), bucătari (68%) și recepționeri (57%). Chelnerii (50%), barmanii (26%) și personalul tehnic (23%) sunt, de asemenea, la mare căutare, în timp ce funcțiile de conducere sunt mai puțin frecvente, doar 10% din hoteluri căutând astfel de angajați. Conform unui studiu realizat de Asociația bulgară a profesioniștilor din domeniul managementului hotelier (BAHE), peste jumătate dintre angajatori solicită doar studii medii pentru a începe să lucreze, iar puțin peste 20% caută candidați cu formare profesională. Cu toate acestea, unii angajatori pun preț pe lucrătorii cu experiență profesională din cauza timpului limitat de formare disponibil în timpul sezonului turistic scurt.
Provocări legate de formare și personal
În cea mai mare parte, hotelurile de pe litoralul Mării Negre se concentrează pe angajarea de lucrători bulgari, deși aproximativ o treime dintre acestea angajează un mix de personal bulgar și străin. Există mai puține cazuri de hoteluri care se bazează predominant pe lucrători străini, dar pentru cele care o fac, procesul birocratic de import al forței de muncă necesită mult timp. Majoritatea hotelurilor, peste 60%, petrec aproximativ o lună pentru formarea noilor angajați, în timp ce unele reușesc să scurteze această perioadă la o săptămână (17%) sau să o extindă la trei luni (15%).