Angajații se prezintă și își fac treaba, dar un număr din ce în ce mai mare de angajați nu fac mai mult de atât. Iar fenomenul ia amploare în Japonia, scrie Fortune.
Din punct de vedere istoric, Japonia a avut o etică a muncii atât de profundă, încât locuitorii se luptă cu suprasolicitarea, depresia și lipsa de timp pentru viața personală. Cu toate acestea, unii lucrători (în special tineri) din această țară se împotrivesc în mod activ acestei norme culturale și recurg la așa numita “renunțare în tăcere” (quiet quitting).
Conform unui studiu realizat de Mynavi, o agenție de recrutare, aproximativ 45 % dintre lucrătorii din Japonia se înscriu în fenomenul quiet quitting. Termenul, inventat oficial în 2022, nu este o tendință nouă, dar lucrătorii l-au adoptat din ce în ce mai mult în timpul pieței puternice a locurilor de muncă post-Covid, a scris HR Brew.
Respondenții au declarat că sunt „mulțumiți” de abordarea de a renunța în liniște și intenționează să continue practica. Lucrătorii au declarat că fac elementele de bază necesare pentru locurile lor de muncă din diverse motive, dar citează dorința de a avea un echilibru mai bun între viața profesională și cea privată sau sentimentul de indiferență cu privire la cariera lor ca motive principale pentru pierderea motivației la locul de muncă.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Putem vedea că „demisia tăcută” devine noua normă”, a declarat pentru Japan Times Akari Asahina, cercetător la Mynavi Career Research Lab. „Pe măsură ce valorile devin din ce în ce mai diverse, este important ca întreprinderile să accepte valorile diverse ale indivizilor și să ofere stiluri de lucru flexibile care să li se potrivească”.
De obicei, cultura locului de muncă din Japonia se concentrează foarte mult pe succesul muncii în echipă în detrimentul succesului individual, astfel încât 32% dintre respondenți au declarat că sunt de părere că renunțarea în liniște dăunează organizației.
În timp ce angajatorii din SUA pot beneficia de rate mai scăzute ale demisiilor, aproape două treimi dintre angajați se simt „blocați” în locurile lor de muncă actuale, potrivit datelor Glassdoor. Aceste sentimente pot alimenta resentimentele, ducând la un număr mai mare de demisii discrete ca act de rezistență. Deocamdată, implicarea angajaților din SUA este la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani.