Guvernul ar trebui să analizeze şi să cântărească foarte atent măsurile pe care le impune şi mai ales consecinţele economice, sociale şi de natură politică ale acestora, a declarat, joi, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Florin Jianu, scrie Agerpres.
“Sigur că, fiind o perioadă cu foarte multe zvonuri, trebuie să facem un apel la raţiune şi la echilibru şi să spunem că întotdeauna mediul de afaceri este un partener onest şi că aşteaptă aceeaşi onestitate din partea statului, că regulile trebuie respectate şi să încercăm, totuşi, să nu le schimbăm în timpul jocului sau în timpul exerciţiului fiscal. Reforma ar trebui să înceapă de la stat şi statul să fie primul care să dea un mesaj asupra reformei şi asupra parteneriatului cu mediul privat. Aşteptăm o asumare a măsurilor, însoţite de analize de impact, şi să putem şi noi să venim cu propriile analize şi cu propriul feedback pe aceste tipuri de măsuri care sunt vizate în această perioadă. Considerăm că ‘cheia’ o reprezintă consultarea partenerilor sociali”, a spus Jianu.
Potrivit şefului CNIPMMR, “guvernul ar trebui să analizeze şi să cântărească foarte atent măsurile pe care le impune şi mai ales consecinţele lor: consecinţe economice, sociale, dar şi de natură politică”.
“Facem din nou apel către Guvern să se uite cu atenţie spre Fondul de modernizare şi o necesitate a mediului de afaceri, şi anume independenţa energetică, şi să repunem pe tapet acel program ‘IMM Prosumer’, pentru că, dacă ne uităm la inflaţie, principala componentă a acesteia a fost determinată de energie. Hai să fim lăsaţi şi sprijiniţi să producem energie ieftină, astfel încât să vedem şi produsele pe care le punem pe raftul românilor că sunt mai ieftine.”, a menţionat Florin Jianu.
El a făcut declarații similare și marţi, după consultările pe care premierul Marcel Ciolacu le-a avut la Palatul Victoria, cu reprezentanţi ai CNIMMR şi ai Confederaţiei Patronale Concordia. Jianu a spus că orice fel de modificare fiscală trebuie făcută de la 1 ianuarie 2024, iar Guvernul trebuie să dea primul exemplu în privinţa echilibrării bugetului de stat şi, mai ales, a cheltuielilor.
„Ceea ce am solicitat, împreună cu partenerii noştri, a fost stabilitate şi predictibilitate. Orice fel de necesară modificare fiscală trebuie făcută de la 1 ianuarie 2024. Acesta este mesajul pe care noi l-am transmis. Apoi, Guvernul trebuie să dea primul exemplu în ceea ce înseamnă echilibrarea bugetului de stat şi, mai ales, a cheltuielilor. Am spus nişte lucruri foarte clare legat de fondurile europene. Din perioada 2021 – 2027, până în acest moment, nu s-a cheltuit niciun euro. S-au promis 490 de apeluri în valoare de 36,8 miliarde de euro şi nu s-a cheltuit niciun euro. În continuare, se fac agenţii, în continuare sunt angajări la bugetul de stat. Or, ceea ce noi am solicitat din partea mediului privat a fost echitate”, a afirmat Jianu, la finalul discuţiilor, potrivit Agerpres.