Republica Moldova: Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala electrică din Dnestrovsc

Redacția dec. 4, 2022 0 comentarii
energie electrica

Societatea pe Acţiuni Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala electrică din Dnestrovsc (MGRES) pentru luna decembrie, informează Agerpres. Anunţul a fost făcut sâmbătă de vicepremierul moldovean Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, transmite Moldpres.

Potrivit oficialului, s-a convenit să fie analizată opţiunea extinderii contractului în perioada ianuarie – martie 2023 pentru a asigura toată ţara cu electricitate.

‘În luna decembrie, urmează a fi livrată o cantitate de aproximativ 204 mii MW. Aceasta, împreună cu contractele bilaterale din România, e suficientă pentru tot consumul malului drept. Preţul este de 73 USD. Totodată, MoldovaGaz va livra 5,7 milioane m3 de gaz pe zi malului stâng, inclusiv MGRES. Comisia pentru Situaţii Excepţionale şi Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică urmează să decidă referitor la reducerea tarifului la energia electrică. Astfel, cetăţenii vor plăti mai puţin pentru electricitate’, a scris Andrei Spînu pe o reţea de socializare.

Vicepremierul a subliniat că acest contract este un compromis rezonabil pentru a asigura cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului cu energie electrică şi gaz. ‘Malul drept va utiliza gazul din rezerva pe care am acumulat-o. Pentru prima dată, malul drept nu mai este dependent de gazul livrat de Gazprom. Suplimentar, odată cu semnarea acestui contract, se reduce riscul deconectărilor masive de la electricitate. Facem tot posibilul să ţinem ţara conectată. Mulţumesc celor implicaţi şi vă rog să economisim în continuare’, a spus Andrei Spînu.

Chişinăul a cerut vineri Tiraspolului producerea unui volum de curent electric cât mai mare pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului. Solicitarea a fost făcută în cadrul întrevederii de lucru a reprezentanţilor politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, după ce grupurile responsabile de sectorul energetic au încheiat dialogul. Discuţii suplimentare urmau să aibă loc şi în următoarele zile.

Sursa foto: CEZ / Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *