Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, participă marţi, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Economice şi Financiare, potrivit reprezentanţilor ministerului, transmite Agerpres. Miniştrii vor face şi bilanţul punerii în aplicare a Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR), iar Consiliul urmează să adopte decizii de punere în aplicare prin care să aprobe planurile de redresare şi rezilienţă modificate prezentate de unele state membre.
Update. Ministrul de Finanțe a transmis că se așteaptă ca miniștrii din Uniunea Europeană să aprobe recomandările Consiliului privind planul bugetar-structural pe termen mediu al României. “Este o șansă uriașă pentru România faptul că, în urma negocierilor, avem o perioadă de ajustare a deficitului bugetar pe 7 ani în loc de 4 ani. Această reducere lină a deficitului, într-un ritm care să nu producă dezechilibre, permite implementarea unui buget masiv de investiții. Trebuie să oferim predictibilitate privind sistemul fiscal, să gestionăm eficient finanțele publice, să ținem sub control costurile de funcționare ale statului, ale institutiilor, să avem un stat mai suplu, care lucrează pentru cetățeni. Totodată, prin aprobarea Planului Fiscal eliminăm riscul suspendării fondurilor europene. Vom continua, astfel, investițiile în autostrăzi și drumuri, spitale, școli, apă-canalizare şi vom putea menține o traiectorie de creştere economică”, a transmis Tanczos Barna.
Știre inițială. Conform informaţiilor publicate pe site-ul Consiliului European, cu această ocazie, Preşedinţia poloneză îşi va prezenta programul de lucru în domeniul afacerilor economice şi financiare pentru primul semestru al anului. De asemenea, miniştrii vor lua parte la o dezbatere de orientare privind asigurarea unui mediu de afaceri competitiv global în Europa prin simplificare, punere în ordine şi reducerea sarcinii de reglementare. Aceştia vor fi invitaţi să furnizeze informaţii Comisiei cu privire la propunerea planificată de regulament „omnibus”, care vizează raţionalizarea şi reducerea sarcinii de reglementare asupra întreprinderilor.
Miniştrii vor desfăşura şi un schimb de opinii referitoare la situaţia actuală în ceea ce priveşte impactul economic şi financiar al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, pe baza unor informaţii actualizate prezentate de Comisie. În cadrul reuniunii ECOFIN, Consiliul urmează să adopte recomandări privind planurile bugetar-structurale pe termen mediu în contextul punerii în aplicare a cadrului de guvernanţă economică.
Totodată, Consiliul urmează să adopte şi recomandări pentru statele membre care fac în prezent obiectul unei proceduri aplicabile deficitelor excesive pentru ca acestea să ia măsuri eficace de corectare a deficitului lor într-o anumită perioadă de timp. Continuând lucrările privind semestrul european 2025, Comisia va prezenta Raportul privind mecanismul de alertă pentru 2025 şi proiectul de recomandare a Consiliului privind politica economică a zonei euro. Prezentarea va fi urmată de un schimb de opinii.
Potrivit sursei citate, miniştrii vor face şi bilanţul punerii în aplicare a Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR), iar Consiliul urmează să adopte decizii de punere în aplicare prin care să aprobe planurile de redresare şi rezilienţă modificate prezentate de unele state membre. De asemenea, Preşedinţia va prezenta situaţia actuală a propunerilor legislative în domeniul serviciilor financiare.