Dacă nu listează cel puțin 15% din compania de stat Hidroelectrica în această lună, România ar putea să nu îndeplinească regulile care îi permit să absoarbă fonduri europene de miliarde de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a transmis Comisia Europeană, citată de Reuters.
Guvernul român nu își vinde propriile acțiuni la Hidroelectrica, dar în schimb a aprobat un plan al unicului acționar minoritar Fondul Proprietatea, un fond de investiții administrat de managerul american de active Franklin Templeton, de a scoate compania la bursă.
Cu toate acestea, guvernul s-a opus planurilor pentru o dublă listare la Londra și București, iar Fondul a avertizat că s-ar putea să nu-și poată vinde întreaga participație în cadrul unei listări interne.
Întrebată ce s-ar întâmpla dacă o participație mai mică va fi listată, Comisia Europeană a declarat pentru Reuters: „Această etapă necesită ca listarea a cel puțin 15% din acțiunile Hidroelectrica să fie finalizată”.
„Nu am vrea să speculăm în acest stadiu cu privire la repere și obiective care nu sunt îndeplinite. Ca o chestiune de principiu general, statele membre ar trebui să pună în aplicare planul lor de redresare și de reziliență, așa cum a fost aprobat… pentru a primi fondurile”, a arătat Comisia.
În timp ce state europene precum Polonia și Ungaria încă se luptă să deblocheze fonduri, România a atras deja peste 6 miliarde de euro înainte ca demersul său de reformă să se blocheze, iar plățile să fie oprite.
Hidroelectrica a anunțat luna aceasta că intenționează să se listeze la Bursa de Valori București până în luna iulie, după ce autoritatea locală de supraveghere a valorilor mobiliare va aproba prospectul de vânzare a acțiunilor sale.
O sursă apropiată vânzării a declarat pentru Reuters că societatea își propune să strângă peste 1 miliard de euro în ceea ce ar putea deveni una dintre cele mai mari oferte publice inițiale (IPO) din Europa de până acum în acest an.
Fondul își evaluează participația de 20% din Hidroelectrica la 2,2 miliarde de euro.