Reziduuri de pesticide: Roșiile și verdețurile sunt legumele cu cele mai multe probe contaminate / La fructe: strugurii de masă și pentru vin, caisele, piersicile, căpșunele și cireșele

piata, legume, fructe, alimente, hrana, mancare sursa foto: Pexels.com

Anul trecut în România au fost analizate 3.278 probe de legume, fructe și cereale pentru detectarea reziduurilor de pesticide. Rezultatele arată că roșiile și verdețurile sunt legumele cu cele mai multe probe contaminate, iar strugurii de masă și pentru vin, caisele, piersicile, căpșunele și cireșele sunt fructele cu cele mai multe probe contaminate, scrie Lanțul Alimentar.

Probele au fost prelevate din producția internă și cercetate la București, în cadrul Laboratorului pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale (LCRPPPV), și la Târgu Mureș, în cadrul Laboratorului Regional pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale (LRCRPPV), unități subordonate Autorității Naționale Fitosanitare.

Legume: Rezultate LCRPPPV București

Laboratorul din București a analizat 1.349 probe de legume, 384 probe de fructe și 32 probe de cereale, în cadrul planului național anual, și 317 probe de legume, 212 probe de fructe și 32 probe de cereale, la cerere.

Din cele 1.349 probe de legume, 377 ( 27,95 % ) au avut reziduuri de pesticide: 359 probe cu urme de pesticide sub limita maximă admisă (LMA), considerate bune pentru consum, și 18 probe neconforme, cu reziduuri peste LMA (4 probe de ceapă verde, 3 probe de salată, 3 pătrunjel frunze, 2 mărar, 2 usturoi verde, 1 leuștean, 1 ardei, 1 spanac și 1 tomate. Aceste probe au fost neconforme privind conținutul de carbendazim (ca metabolit al tiofanatului – metil), tiofanat – metil, clormequat chloride, clorotalonil, clorpirifos, clotianidin, dimetoat, fenhexamid, imidacloprid, linuron, penconazol, pirimifos metil, propizamid, tau-fluvaminat.

Cele mai numeroase probe de legume cu reziduuri de pesticide (sub sau peste LMA) au fost cele de: leuștean (19 din 28, procent 68%), salată (48 din 78, procent 62%), varză kale (1 din 2, procent 50%), pătrunjel cu frunze (18 din 38, procent 47%) și roșii (167 din 380, procent 44%).

Reziduurile de pesticide întâlnite în legume sunt, în special: cipronidil, azoxitrobin, boscalid, difenoconazol, fludioxonil, etc. Reziduurile de pesticide detectate în legume provin, în special, de la tratamentele cu fungicide, urmate de cele cu ierbicide și regulatori de creștere. În anul 2022, procentul de legume cu pesticide a scăzut față de anul 2021, de la 28,8% la 27,9%.

Din cele 317 probe de legume analizate la cerere (autocontrol/analize plătite de solicitanți), 187 p. (33,3%) au avut reziduuri de pesticide

Legume: Rezultate LRCRPPPV Târgu Mureș

Laboratorul din Târgu Mureș a analizat anul trecut 633 probe legume, 199 probe fructe și 22 probe cereale.

Din cele 633 probe de legume, 227 probe (35,86%) au avut reziduuri de pesticide, dar sub LMA, nu au fost depistate probe cu urme peste LMA. Cele mai numeroase probe cu urme de pesticide au fost cele de: leuștean (13 din 17, procent 76,47%), salată (31 din 41, procent 75,61%), roșii (85 din 152, procent 55,92%), mărar (6 din 11, procent 54,55%). Procentul cu legume cu urme de pesticide a crescut în 2022 față de 2021, de la 28,74% la 35,86%.

(Detalii, AICI)

Fructe: Rezultate laborator din București

LCRPPPV a analizat un total de 596 de probe de fructe, din care 384 probe au fost analizate în cadrul Programului național de monitorizare a reziduurilor de pesticide, finanțat din fonduri publice, și 212 probe au fost analizate la cererea fermierilor, care au achitat costurile de analiză.

Din cele 384 probe de fructe din producția internă analizate în cadrul controlului oficial, 205 probe (53,4%) au avut reziduuri de pesticide. Din acestea, 2 probe (una de mere și una de pere) au conținut reziduuri peste limita maximă admisă (LMA): exces de diflubenzuron, respectiv urme puternice de fenhexamid.

Cele mai numeroase probe cu reziduuri de pesticide, dar sub nivelul maxim admis (acestea pot fi comercializate), au fost cele de struguri pentru vin (45 din 55, procent 82%), caise (19 din 24, procent 79%) struguri de masă (28 din 36, procent 78%), piersici (7 din 10, procent 70%), cireșe (17 din 27, procent 63%).

Pesticidele detectate frecvent în fructele analizate la București au fost: cipronidil, boscalid, fludioxonil, pirimetanil, carbendazim ( ca metabolit al tiofanatului – metil ), tebuconazol, fluopiram, fluopicolide. Ponderea cea mai mare au avut-o pesticidele din categoria fungicidelor. În 2022, procentul de probe cu reziduuri de pesticide în sectorul fructe a scăzut, față de 2021, de la 53,7% la 53,4%.

Raportul nu prezintă date despre numărul de probe de fructe cu reziduuri de pesticide analizate la cererea fermierilor, rezultatele fiind publicate per total: 187 (33,3%) probe cu reziduuri de pesticide din cele 561 probe de legume, fructe și cereale.

Fructe: Rezultate laborator Târgu Mureș

În laboratorul din Ardeal au fost analizate 199 probe de fructe, din care un număr de 113 probe (56,78%) au avut reziduuri de pesticide. Nu a fost raportată nicio probă neconformă (cu depășire a LMA).

Cele mai numeroase probe contaminate au fost cele de căpșune (18 din 19, procent 93,75%), cireșe și vișine (18 din 20, procent 90%), caise (10 din 13, procent 76,92%), struguri de masă (12 din 18, procent 66,67%) și piersici (66,67%).

Pesticide detectate: boscalid, difenoconazol, fludioxonil, acetamiprid. În anul 2022, a fost înregistrată, față de 2021, o creștere a procentului de probe de fructe cu reziduuri de pesticide de la 49,78% la 56,78%.

(Detalii, AICI)

sursa foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *