Rezistența la cutremure a mini-reactoarelor nucleare pe care americanii de la NuScale vor să le vândă României, pusă sub semnul întrebării

NuScale Foto: NuScale

Aprobările primite în anul 2020 de reactoarele nucleare de mici dimensiuni (SMR), tehnologie revoluționară pe care România vrea să o implementeze, printre primele țări din lume, în parteneriat cu compania americană Nuscale, sunt puse sub semnul întrebării, după ce un oficial din sectorul nuclear a pus la îndoială capacitatea acestora de a rezista la cutremure.

Mini-reactoarele au primit certificările necesare pentru implementare în anul 2020, însă ele au primit și 17 exceptări de la normele de licențiere în vigoare, scria recent Bloomberg, citat de profit.ro. Reprezentanți ai industriei nucleare susțineau în analiză că instituțiile de reglementare de profil nu înțeleg noile tehnologii inovative din domeniu și sunt incapabile să le evalueze.

Însă un inginer în cadrul Comisiei de Reglementare în domeniul Energiei Nucleare (NRC) din Statele Unite, John Ma, a depus o plângere la adresa tehnologiei mini-reactoarelor nucleare, iar acum instituția analizează situația, scrie Reuters.

Într-un document intern pe care John Ma l-a scris oficialilor Comisei la scurt timp după aprobarea mini-reactoarelor în 2020, el a susținut că proiectarea clădirii destinată să înglobeze unitățile reactorului și rezervorul său de combustibil uzat nu a oferit asigurări că ar putea rezista unui cutremur cu magnitudine maximă fără a se prăbuși. El a mai spus și că aceasta ar putea fi vulnerabilă și la cutremure mai mici.

„Prăbușirea clădirii reactorului… ar putea cauza o eliberare precoce și mare de materiale radioactive în atmosferă și sol, ceea ce ar putea ucide oameni”, a scris Ma, în documentul citat de Reuters.

Drept urmare, Dan Dorman, directorul executiv pentru operațiuni în cadrul Comisiei, a analizat plângerea lui John Ma și a dispus personalului instituției să colecteze documente cu privire la această situație.

În februarie, Dorman i-a scris lui Ma că a ajuns la concluzia că decizia Comisiei de a accepta calculele de rezistență a clădirii reactorului prezentate de companie „a fost insuficient documentată”, au arătat documentele publicate luni pe site-ul Comisiei.

Dorman a ordonat Oficiului de Reglementare a Reactoarelor Nucleare din cadrul Comisei să documenteze evaluarea asupra calculelor prezentate de NuScale și, dacă este necesar, să actualizeze aplicația și să evalueze dacă există „oarecare impact” asupra aprobării de proiectare din 2020.

Investigația ar putea duce așadar la revizuirea aprobărilor primite în anul 2020 de reactoarele nucleare de mici dimensiuni, scrie Reuters.

Nu este sigur acum dacă acțiunile vor afecta calendarul proiectului, care a fost amânat de mai multe ori.

Scott Burnell, un purtător de cuvânt al NRC, a minimizat acțiunea, spunând că Dorman dorea ca personalul de acolo să-și documenteze mai bine munca privind protecția reactorului împotriva cutremurelor. „Concluzia este că aprobarea de proiectare standard a agenției rămâne valabilă pentru proiectarea NuScale 50 MW/modul”, a spus el într-un e-mail.

Diane Hughes, vicepreședinte, marketing și comunicare la NuScale, a declarat că luarea în considerare de către Comisiei a opiniilor profesionale, precum cele ale lui Ma, „sunt o parte importantă a unei culturi puternice de securitate nucleară”. Ea a spus că „robustețea structurilor NuScale este un aspect care face din NuScale SMR cel mai sigur design aprobat vreodată de NRC”.

Un grup susținător al științei a spus că preocupările ridicate de Ma sunt îngrijorătoare.

„Cazul NuScale se bazează pe afirmația sa că este un reactor nuclear mai sigur. Acum este timpul să dovedim acest lucru abordând aceste preocupări privind siguranța”, a declarat Edwin Lyman, director pentru siguranța energiei nucleare la Uniunea Oamenilor de Știință Preocupați.

NuScale, deținută în majoritate de compania de construcții și inginerie Fluor Corp, care a obținut aprobarea pentru proiectarea unui reactor modular mic (SMR) de 50 de megawați, speră să construiască proiectul de energie fără carbon instalând mai multe reactoare la Laboratorul Național Idaho, primul urmând să fie pus în funcțiune în 2029 și funcționarea completă a fabricii să aibă loc în 2030.

Reamintim că SUA și România au anunțat anul trecut la Glasgow planurile pentru amplasarea până în 2028 a unei centrale nucleare cu reactoare mobile de mici dimensiuni în România pentru generarea de energie electrică.

E vorba despre o centrală nucleară în parteneriat cu compania americană NuScale Power care a dezvoltat o tehnologie revoluționară bazată pe mici reactoare nucleare. În septembrie 2020, compania NuScale Power a primit autorizarea în SUA pentru minireactorul său nuclear. În Europa însă, aceste minireactoare nucleare nu sunt încă autorizate. Pe lângă România, compania americană NuScale Power a încheiat memorandumuri și cu companii energetice de stat din Polonia, Bulgaria și Ucraina.

Tehnologia reactoarelor nucleare de mici dimensiuni este „sigură” din punct de vedere al siguranței în exploatare și va fi autorizată în conformitate cu toate standardele internaționale, cu legislația europeană și cu legislația națională în vigoare, spunea recent Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica SA.

Până acum, NuScale nu a construit nici un mini-reactor nuclear în SUA sau în vreo altă țară din lume.

Unii văd SMR, cum ar fi NuScale, ca o modalitate de a reduce emisiile de la combustibilii fosili și de a reduce potențial dependența Europei de petrolul și gazele rusești. NuScale dorește să construiască și fabrici în Polonia și Kazahstan.

Cum funcționează noua tehnologie americană. NuScale – o companie privată din statul american Oregon, susține că noua sa tehnologie va duce la construirea unor reactoare mai mici, mai sigure și mai ieftine. Fiecare astfel de reactor ar urma să producă 60 megawați. O centrală nucleară va conține 12 reactoare modulare, fiecare construit în fabrica sa din SUA și transportat ulterior.

Context. România, prin compania cu capital de stat Nuclearelectrica (SNN), este interesată de tehnologia mini-reactoarelor modulare SMR și a semnat în 2019 un memorandum de înțelegere cu compania americană NuScale Power.

În ianuarie 2021, Nuclearelectrica SA a primit un grant nerambursabil de 1,27 milioane de dolari din SUA pentru servicii necesare în procesul de găsire a locațiilor pentru amplasarea unor reactoare nucleare modulare, de mici dimensiuni, potrivit unui comunicat al companiei. Locațiile sunt altele decât Cernavodă, unde funcționează acum Reactoarele 1 și 2 ale Centralei Nucleare.

În octombrie 2021, România a găzduit un seminar pe tema acestei tehnologii, sponsorizat de U.S. Trade and Development Agency (USTDA), care a adus laolaltă reprezentanţi din statele membre UE, din industria americană, experţi în domeniul energiei din România şi alte părţi interesate.

Tot în luna octombrie, la centrala nucleară de la Cernavodă, ministrul de resort, Virgil Popescu, a susţinut dezvoltarea acestui sector în România. „Stabilitate energetică şi decarbonare fără energie nucleară nu se poate. De aceea, România va construi cu partenerii americani, canadieni şi francezi noi capacităţi nucleare la Cernavodă şi, totodată, acordăm o mare atenţie tehnologiei SMR. Nuclearelectrica este deja implicată în acest proiect, există fonduri de 1,2 milioane dolari nerambursabile pentru analiză şi identificarea unor potenţiale zone de amplasament, altele decât zona Cernavodă şi aşteptăm cu interes rezultatele pentru stabilirea paşilor următori. Reactoarele mici modulare vor fi tehnologia şi sursa de energie cea mai versatilă în viitor cu multe beneficii: sursa de energie fără emisii de CO2, construcţie modulare, etapizate, a flexbilităţii în operare şi a costurilor mai reduse pentru investiţia iniţială. În plus pot fi amplasate în zonele care au cea mai mare nevoie de surse de energie verde”, a spus ministrul, citat de Agerpres.

În 2019, după ce Nuclearelectrica a semnat memorandumul cu compania americană, fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a declarat că România nu trebuie să meargă spre instalarea de tehnologii nucleare ce se află încă în fază de testare/dezvoltare, pentru că nu există nimic mai important decât securitatea.

„Am susținut și voi susține mereu cooperarea româno-americană în domeniul energetic. Această cooperare poate da multă substanță parteneriatului nostru strategic. Cred că prezența și preocuparea companiilor românești pentru a fi la curent cu ultimele dezvoltări tehnologice trebuie încurajată și salutată atunci când ea există. Nu voi susține însă niciodată ca în țara noastră să se instaleze tehnologii nucleare ce se află încă în fază de testare/dezvoltare în cazul în care se va pune vreodată o astfel de problemă. Nu există nimic mai important decât securitatea copiilor noștri. Cred că după ce se construiesc câteva reactoare de acest fel în țara producătoare și funcționează o perioadă, ne putem gândi și noi, serios, la așa ceva”, a declarat atunci Răzvan Nicolescu.

Foto: NuScale

Comentarii

  1. Cutremurul face măcel in România deoarece bulinele roșii au fost anulate de rechinii imobiliari cu stampile false si expertize false.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *