Riscuri pentru companiile din România în 2022: Pandemia, incidentele cibernetice, întreruperea activităţii (Raport Allianz)

Educatie financiară calcule bani grafice

Atacurile cibernetice, întreruperea activităţii şi catastrofele naturale ocupă primele trei locuri în topul riscurilor pentru companiile din întreaga lume în 2022, conform ediţiei cu numărul 11 a studiului Allianz Risk Barometer, citată de Agerpres. Analiza arată că, în România, pandemia se menţine pe primul loc în topul riscurilor la adresa companiilor, în acest an, urmată de incidentele cibernetice şi întreruperea activităţii.

Noutatea în ediţia din acest an a raportului o reprezintă intrarea riscului cibernetic în Top 3, pe fondul intensificării dependenţei de tehnologie şi desfăşurarea activităţii angajaţilor preponderent de la distanţă. În acelaşi timp, riscul generat de impredictibilitatea legislativă a coborât pe poziţia a patra, în timp ce pe locul 5 se află riscul de producere a incendiilor sau al exploziilor.

Potrivit Allianz Risk Barometer, 44% dintre respondenţii la studiu au catalogat riscul cibernetic drept principala ameninţare în 2022, iar 42% riscul de întrerupere a activităţii, în timp ce riscul generat de catastrofele naturale completează podiumul, cu 25% dintre sufragii. La nivel global, riscul determinat de pandemia COVID-19 a ieşit din top în 2022, în contexul în care companiile se consideră mult mai pregătite să facă faţă unor situaţii similare.

În schimb, atacurile ransomware generează îngrijorare, iar conştientizarea vulnerabilităţilor creşte, după ce preocuparea pentru riscul cibernetic este percepută drept cea mai mare ameninţare cibernetică de către 57% dintre respondenţi. De asemenea, întreruperea activităţii se clasează pe locul al doilea în topul global al riscurilor, iar catastrofele naturale şi pandemia sunt doi factori declanşatori pentru această decizie.

“În ultimul an, creşterea cererii a coincis cu întreruperea lanţurilor de producţie şi logistice, în condiţiile în care pandemia Covid-19 din Asia a determinat închiderea fabricilor şi a provocat un nivel record de congestionare în porturile de transport. Întârzierile generate de pandemie au agravat alte probleme ale lanţurilor de aprovizionare, cum ar fi blocarea Canalului Suez sau penuria globală de semiconductori după închiderea fabricilor din Taiwan, Japonia şi Texas din cauza evenimentelor meteorologice şi a incendiilor. Potrivit Raportului Euler Hermes privind comerţul global, pandemia COVID-19 va genera întreruperi semnificative ale lanţurilor de aprovizionare în a doua jumătate a anului 2022, deşi se preconizează că dezechilibrele între cererea globală şi capacităţile de transport se vor diminua”, se precizează în raport.

Deşi pandemia rămâne o preocupare majoră pentru companii, acest aspect coboară de pe poziţia a doua până pe poziţia a patra în topul riscurilor, în anul curent. Astfel, majoritatea respondenţilor (80%) apreciază că firmele din care fac parte sunt adecvat sau bine pregătite pentru un incident viitor similar.

Un alt aspect menţionat de către şefii de companii este cel legat de frecvenţa şi severitatea evenimentelor meteorologice, în continuă creştere din cauza urmare a încălzirii globale.

Datele existente până la acest moment relevă faptul că, în 2021, pierderile globale generate de evenimentele catastrofice acoperite prin produse de asigurare au depăşit semnificativ pragul de 100 de miliarde de dolari.

“Uraganul Ida din SUA a fost cel mai costisitor eveniment, dar mai mult de jumătate din pierderile totale au venit din aşa-numitele pericole secundare, cum ar fi inundaţii, ploi abundente, furtuni, tornade şi chiar îngheţuri de iarnă. Printre exemple se numără furtuna de iarnă Uri din Texas, inundaţiile catastrofale din Germania şi Benelux, inundaţiile puternice din Zhengzhou, China şi valurile de căldură şi incendiile de vegetaţie din Canada şi California. Aceste evenimente au determinat avansul riscurilor catastrofice până pe poziţia a treia în topul ameninţărilor globale în ediţia din acest an a Allianz Risk Barometer”, notează realizatorii cercetării.

Analiza privind riscurile globale în business, derulată anual de Allianz Global Corporate & Speciality (AGCS), include opiniile a 2.650 de experţi din 89 de ţări, inclusiv directori generali, manageri de risc, brokeri şi specialişti în asigurări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *