Riscurile de atacuri cibernetice vor creşte exponenţial, în următorii trei ani, spun reprezentanții Camerei de Comerţ Elveţia-România

Cyber security, securitate cibernetica

Trei sferturi dintre angajaţi vor folosi, în următorii trei ani, tehnologii care nu vor fi vizibile departamentelor IT, iar riscurile de atacuri cibernetice cresc exponenţial, este concluzia experţilor Camerei de Comerţ Elveţia-România (CCE-R), citați de Agerpres.

“Companiile se grăbesc să adopte cele mai noi tehnologii pentru a nu rămâne în urmă faţă de competitori şi tot mai mulţi lideri din organizaţii iau în calcul capacitatea organizaţiei de a face faţă unor atacuri cibernetice mai sofisticate. Progresele în ceea ce priveşte metodele şi abilităţile adversarilor (phishing, malware, deepfakes) reprezintă cel mai îngrijorător impact al AI-ului generativ pentru 50% dintre liderii care au răspuns sondajului World Economic Forum”, a declarat Daniela Chrzanovski, directorul general al centrului de training şi servicii IT Swiss Webacademy şi co-lider al grupului de IT& Cybersecurity din CCE-R.

Potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei, care citează un raport lansat în ianuarie 2024 de World Economic Forum la Davos, 29% dintre companiile de la nivel global au raportat că au fost afectate material de un incident cibernetic, în ultimele 12 luni.

“Cele mai afectate organizaţii vor fi întreprinderile mici şi mijlocii, care nu acordă la fel de multă atenţie prevenţiei şi care nu investesc la fel de mult în soluţii de securitate cibernetică şi în educarea angajaţilor. Grupul de lucru IT& Cybersecurity din cadrul Camerei de Comerţ Elveţia-România Sportul şi-a propus ca, în următorii ani, să îşi dedice eforturile în vederea creşterii notorietăţii în ceea ce priveşte modul în care noile tehnologii evoluează şi a metodelor prin care companiile îşi pot reduce riscurile de securitate cibernetică”, se arată în comunicat.

Camera de Comerţ Elveţia – România este o asociaţie non-profit cu o istorie de 22 de ani în România, care are ca scop facilitarea relaţiilor de afaceri între investitorii elveţieni şi cei români şi de a oferi informaţii economice şi consultanţă companiilor interesate să dezvolte afaceri în cele două ţări.

În 2024, CCE-R a ajuns la un număr de peste 115 de companii-membre care au mai mult de 18.000 de angajaţi în România.