Ruperea monopolului Eurostar nu a fost niciodată ușoară, dar câteva companii feroviare sunt dornice să facă acest lucru posibil, relatează Euronews.
Timp de aproape trei decenii, Eurostar a fost singurul operator feroviar care a traversat Tunelul Mânecii, conectând Regatul Unit cu Europa continentală. Însă recentele modificări ale reglementărilor și cererea tot mai mare de opțiuni de călătorie cu emisii reduse de carbon au sporit interesul concurenților.
Companiile din Regatul Unit și din Europa sunt nerăbdătoare să obțină o cotă de piață, însă lansarea serviciilor nu a fost ușoară. Trenurile scumpe, spațiul limitat în care acestea pot fi reparate, întreținute și depozitate și dominația Eurostar au conspirat pentru menținerea monopolului. Dar lucrurile încep să se schimbe.
Un nou raport comandat de Office of Road and Rail a decis că Eurostar trebuie să ofere acces noilor operatori la depozitul Temple Mills. De asemenea, raportul a cerut ca HS1, legătura feroviară de mare viteză dintre Londra și tunel, să își reducă taxele de aproape 30 de euro pe kilometru. În prezent, acestea sunt cele mai mari taxe din Europa.
Pe măsură ce fiecare barieră cade, crește entuziasmul pentru noile opțiuni de traversare a Canalului Mânecii. Mai multe companii sunt încrezătoare că ofertele lor vor fi un succes și susțin că o concurență sporită va însemna în cele din urmă prețuri mai mici pentru pasageri.
Care sunt operatorii feroviari care doresc să opereze serviciile din Tunelul Mânecii?
Deși Tunelul Mânecii este deschis concurenților din 2010, niciun alt operator nu a încercat să conteste dominația Eurostars. Cu toate acestea, recentele modificări ale reglementărilor și provocările juridice au dus la accelerarea interesului, mai multe companii încercând să furnizeze noi servicii.
Virgin Group este una dintre aceste companii și și-a declarat dorința de a lansa servicii de transport feroviar peste Canalul Mânecii până în 2029. Discuțiile sunt deja în curs pentru o flotă de trenuri care să opereze serviciul.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Pentru accesul la „Chunnel” concurează un consorțiu condus de spanioli, cunoscut sub numele de Evolyn. Compania dorește să lanseze servicii de mare viteză între Londra și Paris și a indicat că a ajuns la un acord cu Alstom pentru achiziționarea a 12 trenuri de mare viteză pentru acest serviciu.
De asemenea, un start-up numit Gemini Trains, condus de lordul Tony Berkeley, un aristocrat britanic și fost inginer la Eurotunnel, își aruncă pălăria în ring. Gemini a solicitat o licență de operator pentru a deservi Paris, Strasbourg, Köln și Geneva cu o flotă de 10 trenuri până în 2029.
Alți operatori și-au exprimat anterior interesul pentru accesul liber la tunelul sub Canalul Mânecii. Deutsche Bahn a prezentat în 2010 un tren de mare viteză la St Pancras din Londra, semnalându-și intenția de a conecta Londra cu destinații din Germania, precum Frankfurt și Köln. Cu toate acestea, nu s-a alăturat încă în mod oficial licitației pentru servicii.
De la deschiderea tunelului sub Canalul Mânecii în 1994, Eurostar a deținut monopolul asupra serviciilor feroviare între Regatul Unit și Europa. Deși nimic nu a împiedicat noi operatori să se aventureze pe piață, barierele la intrarea pe piață au fost ridicate.
Pentru început, trenurile trebuie să fie suficient de lungi pentru a se alinia cu punctele de evacuare din tuneluri și există diverse cerințe tehnice pe care nu mulți producători le pot îndeplini. Costul achiziționării de trenuri noi care să respecte aceste cerințe, estimat la 35-60 de milioane EUR per tren, a descurajat concurenții să se implice.
Pentru a opera un serviciu care traversează Canalul Mânecii, operatorii au nevoie și de un depou. Aeroportul internațional St Pancras din Londra și depozitul de întreținere Temple Mills se află sub controlul Eurostar, care a susținut frecvent că Temple Mills este deja la capacitate maximă.
Cu toate acestea, un nou raport, comandat de Office of Road and Rail (ORR) din Regatul Unit și realizat de consultanții independenți IPEX, sugerează că acest lucru nu este neapărat adevărat.
În raportul său, IPEX a declarat că există „o anumită” capacitate la Temple Mills pentru ca mai multe trenuri să fie deservite, întreținute și depozitate. Acesta afirmă că o parte din capacitate poate fi accesată imediat, fără nicio modificare, dar că restul va fi realizat prin investiții.
Virgin Group a aplaudat concluziile raportului, afirmând că afirmațiile care sugerau că Temple Mills era la capacitate maximă au blocat oferta Virgin pentru serviciile transcanaliere.
Articolul integral AICI