România a ajuns să cheltuie pe dobânzile la împrumuturi cât pe subvenții, compensarea facturilor, bursele elevilor și susținerea cultelor religioase la un loc: aproape 22 de miliarde de lei în doar șapte luni

bani euro Foto: Pexels / Karolina Grabowska

România a plătit în primele șapte luni ale acestui an 21,88 miliarde de lei pentru dobânzile la creditele care finanțează deficitul bugetar, potrivit informațiilor transmise de Ministerul Finanțelor. Deficitul bugetar – adică diferența dintre cheltuielile statului și încasări – a ajuns la 4,02% din PIB, ceea ce face ca datoria guvernamentală să crească rapid.

Cheltuielile cu dobânzile au fost în primele șapte luni din acest an cu 3,19 miliarde de lei mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit finanțelor.

Aceste cheltuieli cu dobânzile au ajuns la același nivel cu cheltuielile totale ale guvernului cu subvențiile pentru mediul de afaceri și cetățeni, bursele elevilor plus susținerea cultelor.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Astfel, cheltuielile cu subvențiile au fost de 12,08 miliarde lei, potrivit Ministerului Finanțelor. Această sumă reprezintă subvenții pentru transportul de călători, pentru sprijinirea producătorilor agricoli, precum și pentru schema de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale al consumatorilor noncasnici (3,10 mld lei) care reprezintă 25,65% din total subvenții.

Alte cheltuieli guvernamentale au fost de 9,84 mld lei, reprezentând în principal, burse pentru elevi și studenți, susținerea cultelor, despăgubiri civile, sume aferente titlurilor de plată emise de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților.

Guvernul are o țintă de deficit bugetar de 5,5% din PIB pentru acest an, dar deficitul a trecut deja de 4% din PIB după doar șapte luni.

Comisia Europeană a prognozat pentru acest an un deficit bugetar de 6,9% din PIB, în timp ce analiști independenți avertizează că deficitul va crește peste 7% din PIB.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: