România a avut un avans de 120% în perioada 2019-2023 în privința vânzărilor de bunuri de lux, însă nu și-a atins potențialul, potrivit raportului „European Luxury Retail 2025”, realizat de Cushman & Wakefield, lider global în domeniul serviciilor imobiliare comerciale.
Vânzările de bunuri de lux din Europa au avut o creştere de 4%, faţă de 2023, dar sub ritmul din 2023 şi 2022, când au fost înregistrate avansuri de 7%, respectiv 23%.
Expansiunea a continuat în 2024, însă numărul de magazine noi a scăzut, iar brandurile de lux au început să adopte strategii, precum extinderea magazinelor existente şi pe investiţii în proprietăţi comerciale.
Au fost deschise doar 83 magazine noi pe 20 de artere comerciale din 16 oraşe europene, în 2024, comparativ cu 107 în 2023. Cele mai multe magazine au fost deschise în Paris, Milano şi Londra.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
În Europa Centrală şi de Sud Est, s-a remarcat Cehia, prin Praga, unde în 2024 brandurile de lux au deschis 5 magazine.
Dezvoltarea segmentului de lux în România este îngreunată de disponibilitatea redusă a spaţiilor comerciale stradale conforme acestui tip de activitate.
„Cu toate acestea, piaţa este departe de a-şi fi atins potenţialul, iar crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea acestor branduri este esenţială pentru a atrage nume noi în piaţă. Ne referim aici la spaţii de retail moderne, dar adaptate cerinţelor operatorilor din retailul de lux. Aceste branduri caută să deschidă magazine în clădiri de referinţă, cu o arhitectură specială, cu spaţii generoase. Din păcate, în afară de un număr redus de centre comerciale şi de spaţiile de la parterul hotelurilor de 5 stele, în prezent, oferta de astfel de spaţii este aproape inexistentă”, spune Raluca Zlate, senior consultant retail agency Cushman & Wakefield Echinox.
Disponibilitatea redusă a spaţiilor comerciale moderne este unul dintre factorii care au determinat reducerea ritmului de deschidere de noi magazine la nivel european. Rata de neocupare a scăzut sub 5%, iar în unele cazuri nu există deloc spaţii disponibile, încetinind ritmul de extindere.
Oferta limitată de spaţii comerciale a condus la creşterea chiriilor cu 3,6% în 2024, ajungând în unele locaţii, precum Milano şi Paris, la prețuri foarte mari. Unele branduri de lux au preferat să cumpere clădiri întregi, pentru a-şi asigura controlul pe termen lung asupra celor mai bune locaţii.
Cererea pentru produse de lux este, totuși, puternică, datorită clienților cu preferințe de lux şi revenirii turismului internaţional. care a avut o creștere de 11% faţă de 2023.