România a cerut oficial revizuirea PNRR și a depus planul RePowerEU, prin care va primi fonduri europene de 1,4 miliarde euro. Ministerul Investițiilor: Se vor înființa ghișee de informare pentru cei care vor să investească în eficiența energetică a clădirilor

casa panouri solare fotovoltaice Sursă foto:Pixabay

România a depus oficial la Bruxelles cererea de revizuire a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și a depus planul RePowerEU, în valoare totală de peste 1,4 miliarde euro, prin care Guvernul vrea să acorde bani pentru achiziții de panouri solare și baterii pentru stocare a energiei, amenajarea locuințelor în vederea reducerii consumului de energie, dar și alte proiecte energetice, precum irigaţii, cu panouri solare flotante şi investiţii în echipamente de pompare, după cum arată informațiile vehiculate de miniștrii români.

UPDATE 13.58 Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a detaliat câteva dintre proiectele care vor fi finanțate din capitolul RePowerEU. Una dintre măsuri vizează înființarea de ghișee de informare pentru cei care vor să investească în eficiența energetică a clădirilor.

„Noile măsuri propuse prin REPowerEU vizează creșterea rezilienței și a independenței energetice a României prin creșterea ponderii producției de energie electrică din surse regenerabile, decarbonizarea sectorului rezidențial prin creșterea eficienței energetice a clădirilor, dezvoltarea și digitalizarea capacităților de transport, precum și calificarea resurselor umane în raport cu cerințele specifice sectorului de energie regenerabilă.

Printre măsurile ce se regăsesc în capitolul REPowerEU enumerăm: utilizarea terenurilor neproductive aflate în proprietatea statului ca zone de accelerare pentru producția de energie din surse regenerabile, înființarea de ghișee unice de informare cu rolul de a oferi consiliere în vederea obținerii informațiilor pentru realizarea investițiilor de eficientizare energetică a clădirilor, dobândirea de noi competențe în domeniul energiei verzi prin cursuri de formare profesională, creștErea producției de energie verde, eficiența energetică la nivelul clădirilor rezidențiale și publice, digitalizarea și modernizarea rețelei naționale de transport a energiei electrice etc”, arată MIPE.

Știrea inițială

„Astăzi, România a transmis Comisiei o cerere de modificare a planului său de redresare și reziliență, la care dorește să adauge și un capitol REPowerEU”, arată un comunicat al Comisiei Europene.

Capitolul REPowerEU propus de România acoperă două noi reforme și șase noi investiții, precum și o măsură consolidată deja inclusă în plan. Reformele și investițiile din acest capitol se referă la creșterea producției de energie verde, la îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor și la îmbunătățirea competențelor forței de muncă în domeniul producției de energie verde, arată Comisia.

Modificarea planului propus de România presupune eliminarea a patru investiții din planul inițial și modificarea a aproximativ 70 de măsuri.

RePowerEU este un capitol al Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) arăta că situația geo-politică și economică a Uniunii Europene și, în particular a regiunii României, s-a schimbat substanțial de la momentul adoptării Planului Național de Redresare și Reziliență în luna noiembrie a anului 2021. Invazia Rusiei în Ucraina a schimbat major perspectivele macro-economice, în urma apariției unei noi crize cu efecte deosebite în plan energetic, dar și în plan agroalimentar, inclusiv în lanțurile de aprovizionare și în schimburile comerciale. Ca răspuns la aceste dificultăți și perturbări de pe piața energiei, Comisia Europenă a inițiat REPowerEU, un plan menit să asigure independența Europei față de combustibilii fosili din Rusia până în 2030.

Potrivit ministerului, REPowerEU aduce României o finanţare nouă de 1.440.391.220 de euro, din care 1.397.228.597 euro – alocare RePowerEU, şi 43.162.623 de euro – rezerva de ajustare la Brexit pentru investiţii strategice în domeniul-cheie al siguranţei energetice, care să permită crearea unor ecosisteme de producţie şi stocare a energiei curate (hidroenergie, fotovoltaice).

Sursă foto:Pixabay

Comentarii

    • Despre ce e vorba,ce trebuie să facem să primim fonduriile ,am două vile și locuiesc Intr o zonă turistică, una este terminată pentru pensiune,cum aș putea să de fonduri europene

  1. Cum se poate intra sa afli adresa acelor ghișee propuse sa se înființeze și care sant condițiile programelor propuse ?Poate le vom afla după implementarea programelor!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *