România, a doua cea mai mare creștere din UE a preţurilor producției industriale în luna august

productie, fabrica Sursa foto: Pexels

Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au înregistrat, în luna august 2022 comparativ cu luna august 2021, o creştere de 43% în Uniunea Europeană (UE) şi un avans de 43,3% în zona euro, arată datele publicate marţi de Eurostat și citate de Agerpres.

Irlanda şi România au consemnat cel mai mare avans al preţurilor producţiei industriale în ritm anual,

Conform acestor date, preţurile producţiei industriale au crescut în toate statele membre UE în ritm anual, dar cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Irlanda (97,4%) şi România (70,9%). Eurostat precizează că preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în special de un avans de 115,4% al preţurilor la energie şi de o creştere de 20,1% a preţurilor bunurilor intermediare.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

De la o lună la alta, august 2022 comparativ cu luna iulie 2022, preţurile producţiei industriale au înregistrat o creştere de 5% în zona euro şi un avans de 4,9% în Uniunea Europeană. Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au crescut în majoritatea statelor membre, cu excepţia a trei ţări. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Irlanda (28,4%), Bulgaria (12,5%) şi Ungaria (10,6%). În România, preţurile producţiei industriale au crescut cu 3,4% de la o lună la alta.

Şi în acest caz, preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în primul rând de preţurile la energie, care au crescut cu 11,9%.

Modificarea preţurilor la porţile fabricilor este transmisă de obicei pe seama consumatorilor finali şi de aceea poate fi un indicator al evoluţiei inflaţiei pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară.

Anterior, Institutul Naţional de Statistică (INS) a dat publicităţii propriile sale estimări care arată că, în România, preţurile producţiei industriale (piaţă internă şi piaţă externă) s-au majorat cu 53% în august 2022, faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Faţă de iulie 2022, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut în august cu 1,9%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: