România a plătit pensii de 92,304 miliarde lei în 2020, cu 15,4% mai mult față de anul anterior

pensionari Foto: Agerpres / Nicoleta Pană

Sumele cuvenite drept pensii au fost anul trecut de aproape 92,304 miliarde lei, cu 15,4% mai mari comparativ cu anul 2019, iar impozitul aferent veniturilor din pensii a fost de 1,407 miliarde lei, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică, citate de Agerpres.

În 2020, numărul mediu al pensionarilor a fost de 5.128.000 persoane. Pensionarii de asigurări sociale au deţinut ponderea majoritară (99,98%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat au reprezentat 91,18% în totalul celor de asigurări sociale.

Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (78,4%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoria de pensie anticipată şi anticipată parţial au reprezentat 2,1%, numărul lor fiind mai mic cu 4.000 persoane faţă de anul anterior.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Pensia medie lunară a fost în anul 2020 de 1.500 lei, mai mare cu 16,1% comparativ cu anul precedent.

„Deşi în rândul pensionarilor femeile sunt în majoritatea cazurilor mai numeroase, pensia medie lunară ce revine acestora este mai mică decât cea a bărbaţilor pentru toate categoriile de pensii, făcând excepţie doar pensionarele provenite din fostul sistem al agricultorilor”, semnalează INS.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 14.50 lei în anul 2020, cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă depăşind 773 de lei (1.152 lei în judeţul Botoşani faţă de 1.925 lei în judeţul Hunedoara).

În anul 2020 s-au acordat indemnizaţii şi sporuri veteranilor, invalizilor şi văduvelor de război în sumă de 379,282 milioane lei. Numărul mediu al beneficiarilor a fost de 44.000 de persoane, revenind în medie pe lună 720 lei/persoană, indemnizaţia lunară fiind cu 22,7% mai mare faţă de cea din anul 2019.

Începând cu 1 aprilie 2009 au intrat în vigoare prevederile OUG nr 6 din 18 februarie 2009, conform cărora se instituie indemnizaţia socială, finanţată de la bugetul de stat. Beneficiari ai prevederilor OUG nr.6/2009 sunt pensionari în sistemul public de pensii şi sistemul militar cu domiciliul în România, cu un nivel al cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, sub nivelul pensiei sociale minim garantate.

Numărul total al beneficiarilor, în anul 2020, a fost de 968.400 persoane, din care 800.800 persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, 152.700 persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori şi 14.900 persoane din sistemul militar.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Nici măcar pe asta nu o știm datorită manipulărilor lui Iohan,ss si PNL …..Orice calitate dobândită printr-o o lege, se plătește obligatoriu, și necondiționat.

  2. Era normal să se plătească cu 15,4 % mai mult la pensii în 2020 deoarece s-a aplicat un indice de corecție de 1,41, prin transferarea contribuțiilor de la angajator la angajat, astfel CNP a mai creat o inechitate intre pensionari, pe care nu se grăbește să o scoată din sistem. Astfel s-a ajuns că cei care au ieșit la pensie in 2021 să ia pensie mai mare decât au contribuit în mod real chiar și peste 1000 lei in plus. S-a ajuns in Romania că la același nr. de puncte pe contributivitate sa fie pensii diferite de ordinul miilor de lei. La 1 septembrie 2021 trebuia să fie gata recalcularea pensiilor și să se treacă pe o pensie corecta pe contributivitate. De ce nu au făcut evaluarea și recalcularea, pentru pensionari este clar, se amână până înainte de alegeri. Toate pensiile sunt pe calculator, se poate verifica la casele de pensii județene, dar suntem mințiți in continuare, cu o simpla formula de calcul se pot recalcula toate pensiile și se vor scoate inechitatile. Avem atâția economiști la vârful țării, dar degeaba, in loc să trăim mai bine, trăim din ce in ce mai prost, fara nici un fel de speranță, nu se respecta legile țării, chiar de către cei care le fac, tot timpul se da vina pe greaua moștenire.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.