România ar putea avea anul viitor un fond mutual pentru agricultură, la care să contribuie și statul și fermierii, spune ministrul Daea

bani agricultura foto Foto: Pexels

Ministerul Agriculturii lucrează la “mecanismele” necesare pentru ca Fondul Mutual prin care vor fi sprijiniţi fermierii să devină funcţional de anul viitor, a declarat, miercuri, la Indagra 2022, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, citat de Agerpres.

“Ceea ce înseamnă o abordare paralelă, dar în contextul acesta de asigurare a culturilor este realizarea unui mecanism stabil în viitor, în aşa fel încât să putem să apelăm la el în momentele acestea grele, întrucât statul nu poate tot timpul să intervină în sprijinul fermierilor de la bugetul statului. Pe de o parte, pentru faptul că nu sunt sume în buget, pentru că nu construieşti un buget pe riscuri, construieşti un buget pe elemente care-ţi asigură concreteţea şi te conduce la realizarea obiectivului, motiv pentru care Fondul Mutual de anul viitor, zic eu, va putea fi funcţional. Se lucrează în Ministerul Agriculturii, lucrăm împreună cu specialişti, lucrăm împreună cu fermierii, în aşa fel încât să putem să facem această instituţie care să vină în sprijinul fermierilor atunci când nevoia îi împinge şi, evident, fenomenele naturale apar. Construim aceste mecanisme la această dată. Vom asigura pe de o parte şi din fondurile statului acest fond, va fi şi o parte contributivă a fermierilor, în aşa fel încât trebuie să ştii atunci când pleci la drum să pui de-o parte un leu, că nu se ştie…”, a susţinut Daea.

În altă ordine de idei, el a dat asigurări că, la acest moment, în România există cantitatea de grâu necesară pentru consumul intern.

Ministrul a mai spus și că obiectivul numărul 1 pentru agricultura României, din punct de vedere investiţional şi al activităţii, este refacerea sistemului de irigaţii şi extinderea acestuia.

Întrebat care va fi preţul cărnii de porc în perioada următoare, Daea a punctat: “În orice caz, cel mai mic preţ din Uniunea Europeană. Nu suntem în primele ţări privind creşterea preţului, dar vă spun că este preţul cel mai mic la produsele agricole în România şi am făcut şi un calcul apropo de relaţia aceasta a preţurilor cu posibilităţile de cumpărare. Am putut observa că preţul la toate produsele este de 4-5 ori mai mare decât în România”.

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *