România ar putea bloca Mecanismul de Redresare și Reziliență pentru întreaga UE

Parlamentul României Sursa foto: Facebook

Întregul Mecanism European de Redresare și Reziliență ar putea fi blocat, dacă România nu va aproba majorarea contribuției proprii la bugetul Uniunii Europene. PSD a anunțat că va condiționa votul de prezentarea în Parlament a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Premierul Florin Cîțu a numit acest lucru un „șantaj”, iar europarlamentarul Siegfried Mureșan a afirmat că PSD „a deschis un butoi cu pulbere”.

Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au anulat miercuri plenul comun al Parlamentului, care urma să se desfăşoare de la ora 14.00, pentru ratificarea Deciziei (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene. Prin această decizie, contribuția României la bugetul Uniunii Europene ar urma să crească de la 1,2% din Venitul Național Brut la 1,4%, pentru a acoperi fondurile pe care Comisia Europeană le va aloca pentru redresare și reziliență.

PSD a anunțat deja anterior că nu va vota ratificarea contribuției României la bugetul UE dacă Guvernul nu vine în Parlament cu Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Cîțu: Șantaj!

Premierul Florin Cîţu a acuzat că acesta este un șantaj din partea PSD și i-a avertizat pe social-democrați că vor trebui să dea explicații celorlalte state membre de ce țara noastră nu aprobă contribuția, astfel încât PNRR să poată fi pus în aplicare.

”Astfel de șantaj nu funcționează cu mine. Social-democrații trebuie să le explice colegilor lor din Italia, din Spania, din Franța care așteaptă foarte mult acest program, așteaptă mâine, de ce nu vor să ratifice acest proiect. Dacă România nu ratifică, Uniunea Europeană nu se poate împrumuta și atunci PSD trebuie să explice Uniunii Europene de ce nu vrea să ratifice acest proiect. Nicio țară nu a votat în Parlament PNRR, este un atribut al Guvernului. Suntem deschiși, ministrul Ghinea a prezentat în Comisii PNRR, deci a fost PNRR în Parlament, noi îl vom prezenta public românilor, nu există tratament special pentru social-democrați”, a declarat Cîțu.

Șeful guvernului a mai anunțat că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi finalizat în câteva zile şi va fi prezentat public.

„Discuţiile în coaliţie continuă pe Planul Naţional de Rezilienţă. Cred că avansăm şi avem un plan foarte bun. Aşa cum am construit bugetul şi aici ne axăm pe investiţii. O să fie gata în câteva zile, cred, o formă finală, dar arată bine aşa cum e acum”, a spus Cîţu, la Palatul Parlamentului.

Întrebat dacă Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi prezentat şi celor de la PSD, pentru a fi ulterior ratificat în Parlament, Cîţu a răspuns: „Nu. Îl vom prezenta românilor. Românii trebuie să ştie Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Îl vom prezenta public. Românii vor vedea planul, va fi aprobat în şedinţa de Guvern, o să fie transparent, deci nu trebuie doar social-democraţii… Este un program pentru toţi românii”.

Siegfried Mureșan: Precedent extrem de periculos la nivel european

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan (grupul PPE) a criticat intenția PSD de a nu vota decizia privind resursele proprii ale Uniunii Europene, explicând că, dacă o țară nu ratifică această decizie, Mecanismul European de Redresare și Reziliență nu se poate aplica pentru niciun stat membru.

„Un lucru foarte grav este că PSD creează un precedent extrem de periculos la nivel european. PSD face politică internă cu întreg mecanismul anti-criză de 672,5 miliarde de euro dedicat întregii UE. Chiar dacă, după aceste șantaje, PSD înțelege riscul și votează decizia, această acțiune va putea fi un exemplu pentru ca alte partide și politicieni iresponsabili din Europa să joace politic cu resursele Uniunii Europene și cu planul anti-criză al Europei. Iar dacă un stat membru blochează definitiv decizia pe resursele proprii în urma jocului lansat de PSD, atunci nu vom mai avea mecanism de redresare și reziliență”, a declarat Siegfried Mureșan, într-o postare pe Facebook.

Europarlamentarul a explicat că, fără o decizie privind resursele proprii ale Uniunii Europene, ratificată de toate cele 27 de state membre, nu va exista deloc Mecanismul European de Redresare și Reziliență în valoare de 672,5 miliarde de euro.

„Nu va exista nici pentru România și nici pentru vreo altă țară membră a Uniunii Europene. Fiindcă, pentru ca Mecanismul European de Redresare și Reziliență să beneficieze de finanțare și să poată fi lansat, trebuie ratificată, unanim, de cele 27 de state membre, decizia privind resursele proprii ale Uniunii Europene care oferă Comisiei Europene garanția pentru a se împrumuta pe piețele internaționale. Dacă un singur stat nu ratifică, Comisia nu se poate împrumuta pentru a obține finanțare și nu va exista Mecanismul European de Redresare și Reziliență nici în România și nici în vreuna dintre țările UE. Fără această decizie, nu vom avea cele 30 de miliarde de euro pentru finanțarea Planului Național de Redresare și Reziliență și nu va exista niciun alt plan de redresare în nicio altă țară europeană”, a detaliat Mureșan.

În opinia sa, prin intenția de blocare a deciziei privind resursele proprii, PSD „a deschis un butoi cu pulbere”.

„PSD nu a avut până acum niciun rol în negocierea și adoptarea acestui mecanism. Singurul loc unde are un cuvânt de spus este votul în Parlamentul României la decizia privind resursele proprii unde este nevoie de o majoritate de două treimi. Fără niciun motiv, vedem că PSD blochează lucrurile”, a mai spus Siegfried Mureșan.

Sursa foto: Facebook/Camera Deputaților

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: