România are o problemă de credibilitate în faţa investitorilor, pe care cu greu o va putea corecta – asociația companiilor de utilități

fabrica gaze naturale caldura sursa foto: Pexels/ Loïc Manegarium

România are o problemă foarte gravă de credibilitate în faţa marilor investitori, pe care cu greu o va putea rezolva, din cauza schimbărilor repetate din legislaţie, a declarat marţi Daniela Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), potrivit Agerpres.

“România este mai vulnerabilă astăzi faţă de alte ţări care au resurse proprii, pentru că nu s-au făcut investiţii în ultimii 15-20 de ani. Principalele cauze sunt modificările legislative şi modul în care s-au făcut. Avem obiceiul prost să sărim din lac în puţ. O dată suntem foarte generoşi cu legislaţia, iar în doi-trei ani ne schimbăm politica şi facem o legislaţie foarte restrictivă. Şi asta cauzează impredictibilitate şi o foarte mare problemă de credibilitate a statului în atragerea de investitori. Deja avem un pattern şi cu multe efort vom reveni la un nivel de credibilitate care să asigure revenirea investitori serioşi în România pentru parteneriate în dezvoltarea de proiecte care implică fonduri serioase de investiţii”, a spus Dărăban, în cadrul Forumului Economic Român.

Ea a amintit că şi în proiectele de gaze din Marea Neagră investitorii participă în join-venture, pentru a împărţi riscul.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

“Îmi doresc ca cei doi investitori rămaşi, OMV Petrom şi Romgaz să aibă apetitul şi posibilitatea de a asuma riscul unor asemenea investiţii. Dar trebuie să fim realişti. Un scenariu de investiţie nu se va face niciodată la preţurile de astăzi, ci cu scenariul cel mai conservator şi predictibil. Noi schimbăm obiectivele mult prea des în sectorul energetic, nu avem o planificare integrată”, a mai arătat reprezenta ACUE.

Potrivit acesteia, e destul de greu ca cineva care e de doi ani la conducere în sistem să fie tras la răspundere, pentru că de vină este lipsa deciziilor în ultimii 15-20 de ani.

În ceea ce priveşte schema de compensare şi plafonare a facturilor, ea consideră că OUG 119 trebuie îmbunătăţită cu alte măsuri.

“Noi am prefinanţat această schemă, am făcut apel la bănci şi aşa a crescut expunerea. În ultimele luni volumul de plăţi a crescut, dar gap-ul este crescut în continuare (diferenţa dintre ce trebuie să primească furnizorii şi ce plăteşte statul efectiv – n.r.). Se impune cu celeritate o soluţie ca furnizorii să aibă acces la lichiditate”, a mai spus directorul executiv al ACUE, potrivit Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: