Eurostat : România, cea mai mare scădere a productivității muncii agricole în 2022 / La nivelul UE, productivitatea muncii în agricultură va crește cu 13% în acest an

grau cereale recolta agricultura Sursa foto: Pixabay

Conform primelor date preliminare pentru 2022, se estimează că indicele productivității muncii agricole în UE a crescut cu 13% de la an la an, după o creștere ușoară în 2021, anunță Eurostat.

Anul a fost marcat de presiuni inflaționiste extraordinare. Acestea au fost cauzate în principal de noi probleme legate de lanțul de aprovizionare, în condițiile în care pandemia COVID a continuat și de invazia militară a Ucrainei de către Rusia, care a perturbat aprovizionarea cu energie, disponibilitatea unei serii de inputuri agricole (în special îngrășăminte) și comerțul cu anumite produse agricole de bază. Evoluția productivității muncii agricole în fiecare dintre statele membre în 2022 a încorporat aceste șocuri de pe piață și a reflectat un anumit grad de expunere sau de rezistență la acești factori externi.

Ca urmare a acestor șocuri, în 2022 a existat o distribuție și mai largă decât de obicei a ratelor de variație a productivității muncii agricole (măsurată prin indicele venitului real al factorilor din agricultură pe unitate de muncă anuală).

Cea mai accentuată rată de creștere a productivității estimate a muncii în agricultură în 2022 s-a înregistrat în Germania (+66,8 %), unde creșterea medie a prețului produselor de producție (+29,5 %) a depășit-o pe cea a factorilor de producție (+14,0 %). De asemenea, s-au înregistrat creșteri abrupte în Estonia (+32,8 %), Danemarca (+29,8 %) și Luxemburg (+29,6 %).

În schimb, s-au înregistrat scăderi deosebit de accentuate ale productivității estimate a muncii agricole în România (-21,2%), Slovacia (-15,4%), Portugalia (-11,8%) și Malta (-11,2%).

Creșterea productivității muncii în UE, determinată de creșterea puternică a prețurilor agricole

Creșterea productivității muncii în agricultură la nivelul întregii UE a fost susținută de o creștere puternică (+16,2 %) a valorii adăugate brute la prețurile curente. La rândul său, aceasta a reflectat creșteri abrupte atât ale prețului mediu al producției, cât și ale consumului intermediar (+23,0 % și, respectiv, 25,4 %) și scăderi ale volumului producției agricole (-3,0 %) și ale consumului intermediar (-3,1 %).

Programele de sprijin create pentru a-i compensa pe agricultori pentru prețurile ridicate ale inputurilor, cum ar fi îngrășămintele și energia, au dus la o creștere de 3 % a subvențiilor.

Productivitatea muncii în agricultură pentru întreaga UE în 2022, cu peste 40 % mai mare decât în 2015

Comparativ cu 2015, indicele venitului real al factorilor din UE a fost cu 19,8 % mai mare în 2022. În aceeași perioadă, s-a înregistrat o scădere constantă și globală a indicelui factorului de muncă agricolă de 16,6 %. Împreună, aceste schimbări au avut ca rezultat faptul că productivitatea muncii agricole din UE  a fost cu 43,6% mai mare în 2022 decât în 2015.

 

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *