România negociază un nou acord cu Comisia Europeană pentru ca încadrarea în ținta de deficit de 3% să trebuiască să fie atinsă abia peste trei ani, conform unor surse guvernamentale.
Amintim că, începând cu anul 2019 deficitul bugetar al României depășește constant limita de 3%, ceea ce înseamnă că țara se află sub procedură de deficit excesiv din partea Comisiei Europene, ceea ce poate avea consecințe negative privind accesarea fondurilor europene de către România, după cum spun economiștii. O analiză detaliată AICI
De asemenea, reprezentanții guvernului dau semnale că inflația va coborî sub 7% luna acesta, iar în aprilie ajungem pe excedent și se echilibreaza deficitul. Guvernul intenționează să negocieze cu Comisia Europeană pentru ca ținta de deficit de 3% să fie atinsă abia peste 3 ani. “Vom avea un termen de încă trei ani de zile să ne încadrăm în 3% deficit bugetar – se negociaza un nou acord cu CE”, spun surse guvernamentale.
În ceea ce privește planurile pentru ca salariul minim să fie majorat la 3700, acesta ar putea fi implementat în iulie, dar termenul ar putea fi amânat.
Din toamnă, ajutorul de 700 de lei de încălzire va fi continuat, dar nu se știe încă sub ce formă, ceea ce înseamnă că ar putea viza inclusiv centralele termice.