România cere UE sincronizarea de urgență a sistemului energetic din Ucraina și din Republica Moldova cu cel european

energie electrica Sursa foto: ACUE

România a solicitat, la Bruxelles, sincronizarea de urgență a sistemului energetic din Ucraina și din Republica Moldova cu cel european, a anunțat luni ministrul Energiei Virgil Popescu.

„Am participat astăzi, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Energiei, convocată pe fondul crizei din Ucraina cu impact major asupra situației prețurilor la energie și gaze naturale în întreaga Europă, ca urmare a solicitării din partea României, Greciei și Bulgariei. Situația din Ucraina este una critică. În spirit de solidaritate, Statele Membre au început să ia acțiuni concrete de asistență pentru Ucraina conform necesitaților reale din teren și pledează pentru o abordare coordonată cu nivelul UE. În prezent, sistemele electroenergetice ale Ucrainei și Republicii Moldova funcționează în regim izolat de alte sisteme energetice vecine și sunt decuplate de Rusia. În context, Statele Membre UE au subliniat importanța realizării cu prioritate a sincronizării sistemului energetic din Ucraina și din Republica Moldova, la solicitarea expresă a României, cu cel european”, a anunțat Popescu, pe Facebook.

El a precizat că, în prezent, se analizează condițiile tehnice pentru realizarea unei astfel de sincronizări de urgență.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Potrivit lui, în Statele Membre, inclusiv în România, situația aprovizionării este una stabilă, fără riscuri pentru iarna în curs.

„UE este pregătită pentru activarea unor planuri de urgență în măsura în care situația o va cere. O prioritate este pregătirea pentru iarna viitoare și, în acest context, susținem maximizarea eficienței capacităților de stocare și explorarea unor rute alternative de aprovizionare. România sprijină parteneriatul strategic dintre UE și Azerbaidjan și operaționalizarea Coridorului sudic al gazelor cu includerea proiectului BRUA”, arată Popescu.

De asemenea, ca măsură de răspuns la menținerea prețurilor crescute la energie și gaze naturale, România va introduce noi măsuri de sprijin acordate populației și mediului de afaceri, care intră în vigoare de la 1 aprilie 2022, a precizat ministrul.

„Statele Membre, inclusiv România, au solicitat măsuri suplimentare din partea Comisei Europene în scopul protejării populației vulnerabile si a industriei europene, in completarea toolbox-ului publicat in luna octombrie 2021. Pe termen mediu și lung, este importantă diversificarea surselor de aprovizionare în scopul reducerii dependentei de importuri din Rusia, continuarea investițiilor în capabilități energetice noi cu emisii scăzute de carbon, creșterea eficienței energetice și a interconexiunilor la nivelul UE”, conchide Virgil Popescu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: