România, pe ultimul loc în UE la inovație, semnificativ sub Bulgaria, Letonia și Slovacia

Cercetare, cercetator, laborator / Foto: Pexels.com Foto: Pexels.com

În timp ce performanța Europei în materie de inovare s-a îmbunătățit în ultimii ani, România se clasează pe ultimul loc, potrivit unui clasament făcut public luni de Comisia Europeană. Danemarca, Suedia și Finlanda se clasează pe primele locuri în UE, în timp ce codașele sunt România, Bulgaria și Slovacia.

Între 2023 și 2024, performanța națională în materie de inovare a crescut pentru 15 state membre, în timp ce a scăzut pentru un alt grup de 11.

O analiză mai amplă, care include alte țări europene și anumiți concurenți mondiali, arată un peisaj internațional în schimbare. Elveția este cea mai inovatoare țară europeană, iar Coreea de Sud rămâne cel mai inovator concurent mondial în 2024, în timp ce China a depășit Japonia și elimină treptat decalajul față de UE.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

UE se confruntă cu provocări în comparație cu principalii săi concurenți la nivel mondial în domenii precum activele intelectuale, colaborarea între IMM-urile inovatoare și cheltuielile de cercetare și dezvoltare în sectorul de afaceri.

Liderii în materie de inovare au sisteme de cercetare deosebit de atractive și sunt puternici în domeniul digitalizării.

Inovatorii puternici demonstrează puncte forte semnificative în ecosistemele lor de inovare (inovații în materie de produse și de afaceri). Printre inovatorii moderați există o serie de tendințe pozitive, în special dezvoltarea colaborării în domeniul cercetării; întrucât inovatorii emergenți au înregistrat o traiectorie generală pozitivă în ceea ce privește performanța în materie de inovare, dar au rămas în urmă.

Deși diferențele de performanță s-au redus ușor între inovatorii puternici și inovatorii moderați în perioada 2017-2024, acestea au devenit mai pronunțate în rândul liderilor în materie de inovare și al inovatorilor emergenți. Există, de asemenea, diferențe geografice persistente în ceea ce privește performanța în materie de inovare, liderii în domeniul inovării și cei mai puternici fiind situați în principal în Europa de Nord și de Vest, precum și mulți dintre inovatorii moderați și emergenți din Europa de Sud și de Est.

Tabloul de bord european privind inovarea (EIS) este o publicație anuală a Comisiei Europene care oferă o evaluare comparativă a performanței în materie de inovare a statelor membre ale UE, a țărilor europene învecinate și a concurenților la nivel mondial selectați. EIS se bazează pe 32 indicatori care acoperă economia, întreprinderile și antreprenoriatul, profilurile de inovare, guvernanța și cadrul de politică, schimbările climatice și demografia.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Mă bucur că măcar presa economică a remarcat acest lucru
    M-aș bucura și mai mult dacă ar urma acum, o dezbatere largă, responsabilă, cu toți factorii implicați, finalizată prin trasarea unor direcții de redresare (că luarea unor măsuri e o treabă extrem de dificilă).
    Și, poate, voi vedea și o analiză a activității OSIM și a regulilor sale de funcționare, moștenite de la vechiul regim. Știți că o cercetare internațională a unei cereri de brevet internațional, depusă la OSIM, nu poate fi făcută decât de Oficiul european, sau de către cel RUSESC ?. Iar dacă nu ești mulțumit de concluziile cercetării europene, modifici revendicările și dorești și o cercetare preliminară, variantele sunt aceleași (și același examinator!)

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.