În timp ce performanța Europei în materie de inovare s-a îmbunătățit în ultimii ani, România se clasează pe ultimul loc, potrivit unui clasament făcut public luni de Comisia Europeană. Danemarca, Suedia și Finlanda se clasează pe primele locuri în UE, în timp ce codașele sunt România, Bulgaria și Slovacia.
Între 2023 și 2024, performanța națională în materie de inovare a crescut pentru 15 state membre, în timp ce a scăzut pentru un alt grup de 11.
O analiză mai amplă, care include alte țări europene și anumiți concurenți mondiali, arată un peisaj internațional în schimbare. Elveția este cea mai inovatoare țară europeană, iar Coreea de Sud rămâne cel mai inovator concurent mondial în 2024, în timp ce China a depășit Japonia și elimină treptat decalajul față de UE.
UE se confruntă cu provocări în comparație cu principalii săi concurenți la nivel mondial în domenii precum activele intelectuale, colaborarea între IMM-urile inovatoare și cheltuielile de cercetare și dezvoltare în sectorul de afaceri.
Liderii în materie de inovare au sisteme de cercetare deosebit de atractive și sunt puternici în domeniul digitalizării.
Inovatorii puternici demonstrează puncte forte semnificative în ecosistemele lor de inovare (inovații în materie de produse și de afaceri). Printre inovatorii moderați există o serie de tendințe pozitive, în special dezvoltarea colaborării în domeniul cercetării; întrucât inovatorii emergenți au înregistrat o traiectorie generală pozitivă în ceea ce privește performanța în materie de inovare, dar au rămas în urmă.
Deși diferențele de performanță s-au redus ușor între inovatorii puternici și inovatorii moderați în perioada 2017-2024, acestea au devenit mai pronunțate în rândul liderilor în materie de inovare și al inovatorilor emergenți. Există, de asemenea, diferențe geografice persistente în ceea ce privește performanța în materie de inovare, liderii în domeniul inovării și cei mai puternici fiind situați în principal în Europa de Nord și de Vest, precum și mulți dintre inovatorii moderați și emergenți din Europa de Sud și de Est.
Tabloul de bord european privind inovarea (EIS) este o publicație anuală a Comisiei Europene care oferă o evaluare comparativă a performanței în materie de inovare a statelor membre ale UE, a țărilor europene învecinate și a concurenților la nivel mondial selectați. EIS se bazează pe 32 indicatori care acoperă economia, întreprinderile și antreprenoriatul, profilurile de inovare, guvernanța și cadrul de politică, schimbările climatice și demografia.